Zorunlu Aşı

“Her şeyin başı sağlıktır.” derler. Her ne kadar para ve zaman daha değerliymiş gibi görünse de emin olun ki sağlık olmadığı sürece ne paranızı harcayabilirsiniz ne de zamanınızı verimli kullanabilirsiniz. Gün geçtikçe her alanda olduğu gibi tıp alanında da gelişim gösteriliyor. Bu gelişimler sonucunda da ortaya birçok tedavi yöntemi çıkıyor. Kimi doktorun önerip kimi doktorunsa “gerekli değilse yaptırmayın.” dediği tedavi yöntemlerinden biri de aşı. Peki aşının çocuklar için zorunlu olması doğru mudur?

Aşı, vücudumuza verilen zayıflatılmış veya öldürülmüş hastalık virüsleridir. Aşı yapılmasının amacı hastalığı vücuda tanıtmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bu sayede vücut gerçek virüsle karşılaştığı zaman daha önceden ona karşı bir bağışıklık elde etmiş olduğu için virüsten çok kısa bir sürede kurtulabilir. Çocuk felci, tifo, tetanoz ve tüberküloz aşı ile tedavi edilebilen hastalıklardan yalnızca birkaçıdır.

Aşının çocuklar üzerinde oluşturabileceği yan etkilere bakacak olursak aşı sonrası çocukta ateş, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve ateş gibi benzeri etkiler görülebilir. Bir çoğunluğa göre ise de aşılar çocukta hiperaktiviteye ve otizme neden olmaktadır. Öyle ki İtalyada çocuklarda aşı yapılması zorunlu hale getirildiği için bir grup aile komşu ülke olan Avusturyaya sığınma talebinde bulundu. Aileler açıklamalarında ” Sığınma hakkı yalnızca savaştan kaçanlar için değil, insan hakları ihlallerinden kaçanlar için de geçerlidir. Çocuklarımızı zehirletmeyeceğiz.” dediler.

Aşının içindeki etken maddelerden biri olan cıva ağır metalinin çocuklarda dikkat eksikliği, kalp rahatsızlıkları ve konuşma bozukluklarına yol açtığı biliniyor. Çoklu doz yapılan toplu aşılamalarda ise aşı yapılırken aşı şişesi iyi çalkalanmazsa şişenin altındaki cıva miktarı yükselmektedir. Bu da demektir ki o dozu alan kişi cıvadan en çok etkilenen kişi olacaktır. Aşı satan firmaların söylemlerine göre de aşıdan aldığımız cıva miktarı, yiyeceklerden aldığımız cıva miktarından azmış. Bebeklere bakacak olursak, bebekler doğdukları günden itibaren cıva ile tanışmaktadır. Oysaki doktorların önerilerine göre bebekler hayatlarının ilk yılında deniz ürünlerinden az tüketmeli veya hiç tüketmemelidir -ki deniz ürünleri yüksek miktarda cıva içerir. Ayrıca son zamanlarda aşıların raf ömrünü uzatmak için cıva yerine koyulan alüminyum ağır metalinin çocukların sinir sistemi ve beyin nöronlarını daha fazla tahrip ettiği söyleniyor. Sonucunda aşılar bedava bir şekilde bizlere sunulmuyor. Acaba aşının zorunlu tutulmasının ardında maddi bir neden de yatıyor olabilir mi?

Aşı yapılmasının mı yoksa yapılmamasının mı daha zararlı olduğu hala kesin olarak bilinmiyor. Ancak çoğu ebeveyn şu an çocuklarına aşı yaptırmayı tercih ediyor. Peki ya sizin tercihiniz ne?

 

(Visited 115 times, 1 visits today)