İnsanlar, hayvanlar aleminin çatısı altında yer alsa da, bazı özellikleri bakımından bütün canlılardan ve hayvanlardan ayrı tutulurlar. Bunun en belirgin sebebi insan zekasıdır. Diğer canlıların aksine düşünebilme ve üretebilme kabiliyetine sahiptirler.
Fakat her insanın düşünce yapısı ve tarzları birbirinden farklıdır. Bazıları analiz yaparak ve inceleyerek olaylara bakarken bazıları duygularıyla ve hisleriyle hareket eder. Yani kimisi duygusaldır, kimisi mantıksal. Bunun bir sebebi insanın yetiştiği çevre, aile ve yaşam şartlarıyken diğer nedeni ise genetiktir.
İnsan beyini inanılmaz güçlü ve doğaüstü bir organdır. Günümüzdeki bilgisayarların ve teknolojik aletlerin belleği en fazla 512 GB’a kadar çıkabilirken insan hafızası 2.5 milyon GB’lık hafıza içerir. Yani bir bilgisayarın yaklaşık olarak 5000 katı hafızaya sahiptir. Buna rağmen insanın kendisi bile, kendinde bulunan organın sırrını hala çözebilmiş değildir.
Beynimiz vücut ağırlığımızın %2’sini oluşturmasına rağmen vücudun harcadığı toplam enerjinin %20’sini kullanır. Bu kadar enerji harcamasına rağmen hiçbir zaman yorulmaz ve çalışmayı bırakmaz. Kaslar laktik asit biriktirdiği için işlevselliğini yitirir ve bu da yorulma olarak adlandırılır. Ama beyin bir kas olmasına rağmen hiçbir zaman laktik asit biriktirmez ve bu nedenle de yorulmaz. Beynin gece çalışmayı sürdürmesi bu tezi doğrular niteliktedir. Sadece kişi diğer organları yorulduğundan dolayı kendisini yorgun hisseder ve hiçbir şeye kafa yormayacağını düşünür fakat bu biraz da psikolojiktir. Yani beyin ve zihin gücü, dünyadaki hiçbir güçle kıyaslanamayacak kadar özel ve kuvvetlidir.
Tabii ki insanları diğer canlılarda ayıran tek şey akılları değildir. Aynı zamanda insanın yapısı da diğer canlılardan farklıdır. İnsan bedeni diğer canlılardan ayrıldığı gibi kendi içinde de ikiye ayrılır: Kadın ve erkek.
Bilimsel olarak erkeklerin ve kadınların bedensel ve zihinsel açıdan farklı yapılara sahip olduğu kanıtlanmıştır. Erkeklerin kasları doğuştan daha kuvvetlidir fakat kadınların dayanma gücü daha fazladır. Bunun yanında yaşlanma süreleri, kalp atışları, harcadıkları kalori miktarı, saçları, vücut ölçüleri, beyin kütleleri ve antikorlar gibi pek çok açıdan birbirlerinden oldukça farklı beden yapılarına sahiptirler. Bu farklılıklar mevcutken, her iki cinsin de aynı işleri yapması beklenemez.
Örneğin iş açısından düşünecek olursak, iş; Mavi Yaka ve Beyaz Yaka olarak ikiye ayrılır. Beyaz Yaka daha çok zihin gücü gerektiren işlerdir. Analitik düşünmeyi ve yaratıcılığı baz alır. Türkiye’de Beyaz Yakalı kadın oranı %57 iken erkek oranı %43’tür.
Mavi Yaka ise beden ve kas kuvveti gerektiren durumları içerir. Bu kategoride erkek yoğunluğu kadınlara oranla daha fazladır.
Beden ve zihin insanı oluşturan en önemli iki varlıktır. İkisinden biri olmadan insan tamamlanamaz ve eksik kalır. Birbirlerinden çok farklı işlevleri olan iki kavram olsalar da birbirlerini tamamlar ve etkilerler.
Aynı kategoride yarışmayan iki sporcu nasıl karşılaştırılamazsa, zihin ve beden gücü de karşılaştırılmaz. İkisi de insanlığı taşıyabilecek ve hayatta tutabilecek güçtedir.