Zeka ve kişilik özellikleri doğuştan mı yoksa ergenliğimize çevresel etkilerle mi gelişiyor?

Zeka, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir. En geniş anlamıyla, genel zihin gücü olarak da tanımlanabilir.Zihnin algılama, düşünme öğrenme gibi birçok işlevini içerir. Sözel-Dilsel Zeka:Kelimeleri sözlü veya yazılı olarak etkili bir şekilde kullanma yeteneği, Mantıksal-Matematiksel Zeka: Sayıları çok iyi kullanıp mantık yürütebilme yeteneğidir, Görsel-Mekansal Zeka:Görsel unsurları tam olarak algılayabilme ve bir şeyleri farklı biçimlere büründürebilme yeteneğidir, Bedensel-Kinestetik: Bedensel hareketlerini kontrol edip ve hedeflerini başarılı bir şekilde gerçekleştirme yeteneğidir, Sosyal: kendini ve başkalarını tanıma kapasitesidir Müziksel-Ritmik: müziksel yapıları seslendirme, değiştirme, ayırma, üretme becerilerine ve bu konularda başarılı olabilme yeteneğidir, Kişilerarası-Sosyal Bireylerin sahip oldukları özelliklerin farkında olarak aralarındaki ayrımları görebilme ve bu doğrultuda başkalarının yararına rehberlik yapma gibi yeteneğidir, İçsel: Bireyin sahip olduğu huy, potansiyel, zevk, yetenek, hırs gibi özelliklerini tanıması, iç dünyasında yaşadığı deneyimleri sembolleştirebile yeteneğidir, Varoluşçu: doğaya ve çevreye ilişkin bir bilinç oluşturan duyarlı bireylerdir.

Yapılan araştırmalar zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 olduğunu gözlemlemiştir, başka bir araştırma ise bu etkinin yaşın zekaya etkisi üzerinedir. Bu küçük yaşlarda %20 iken ergenlik çağlarımızda %40 orta yaşlarda ise etkisinin %60’lara kadar çıktığı gözlemlenmiştir. or Bu da genetiğin zekamıza olan etkisinde göz ardı edilemeyecek etkileri olduğunu gözler önüne sunar, Ancak çevremizinde büyük bir etkisi olduğumuzu gerçeğini unutmamamız gerek, ne demiş atalarımız “İşleyen demir ışıldar”.Araştırmacılar daha iyi anaokulu, besin, egzersiz gibi konularda daha iyi imkanlar almış çocukların IQ puanlarını 10 puan arttırabildiklerini göstermiştir. Yani hem çevrenin hem genetiğin etkisi zeka oranımızı büyük oranda etkiler.

Ancak söz konusu zekanın gelişmesi ise Çevrenin etkisinin daha büyük olduğunu söyleyebiliriz, çünkü istatistikler eşliğiyle gördüğümüz zekanın genetik üzerine olan etkisi zekamızın başlangıç yani bebeklikte bulunduğumuz noktada artırmış ama yukarda verdiğim İyi koşullar altında bireylerin IQ puanları 10 puan arttırdığına dair araştırma, çevrenin büyük etkisini gözler önüne sermiştir, ancak bu etki ters de tepebilir

Özetle: Zeka temel aldığı noktayı genetiğimiz belirler, ancak bu zekanın tüm hayatımız boyunca genetiğimize bağlı olduğu gibi yanlış bi sonuca ulaşmamızı sağlamaktadır ancak bu algı zamanla yıkılmış, genetiğin zekamıza etkisiyle alakalı verilerin değişkenliği bilim camiasını genetiğin zekasına olan etkisini konuşmaktan ziyade çevremizin zekamıza olan etkisini araştırmaya itmiş, ve olumlu sonuçlar vermiştir.

(Visited 93 times, 1 visits today)