Zeka ve Kişilik Özellikleri

Zekâ ve kişilik özellikleri doğuştan mı yoksa ergenliğimizde çevresel etkilerle mi gelişiyor?

Etkilenir çünkü zekâ çevresel faktörlerden sürekli etkilenen bir yapıdır ve bunun hakkında çalışmalar yapan kişiler vardır. Sonuçlar ise şunu söylemekte: genetiğin zekâ düzeyi üzerinde etkisi olduğunu göstermekle birlikte, çevresel faktörlerin zekâyı geliştiğini öne sürmekte.

Kişiliği etkileyen en önemli faktör bence aile ve arkadaş seçimi. Ailenin içinde yetişen kültürün de kişilik gelişiminde etkili olduğu araştırmalar mevcuttur.

Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan sabit ve değiştirmek mümkün olmayan bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilebilir.

Sosyal çevrenin zekâ gelişiminde büyük bir etkisi vardır. Günümüz çocukları ben dahil bitmeyen bir meraka sahipler. Eğer evdeki yaşam, disiplin ortamı bu girişkenliğe fırsat tanıyan, deneme-yanılmalarla olanak sağlayan bir yapıda ise çocukların girişkenlik duygusu gelişimini sürdürebilir. Zihinsel becerilerini sınayıp geliştirme fırsatı ortaya çıkar. Aksi durumda pasif, çekingen ve güvensiz çocuklar olabilir.

Çevrenin beyin gelişimi üzerindeki etkisi konusunda yapılan araştırmalar farklılık gösteriyor. Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi çevrenin etkisine göre daha fazladır. Yani küçük yaşlarda genetik etki gençlerde daha seyrektir. Ancak çevre zekâ üzerinde etkin bir faktördür. Doğru eğitim, beslenme ve iyi bir ortamda yetişme çocukların zekasında artış meydana getirmekte. Yani, bence ergenlik dönemimizde zekâ gelişimi gözlenebilir.

(Visited 76 times, 1 visits today)