Zekâ ve kişilik özellikleri doğuştan mı, yoksa ergenliğimizde çevresel etkilerle mi gelişiyor?

Zekâ ve kişilik özellikleri doğuştan mı, yoksa ergenliğimizde çevresel etkilerle mi gelişiyor? Şuan dünyada doğduğunda tek bir şey bilen yoktu ve olmayacağını da düşünüyorum. Dünyadaki herkes doğduğunda farklı doğar ama bir ortak yönleri vardır, o da bahsettiğim gibi doğduğumuzda hiçbir şey bilmeden, aynı boş bir bellek gibi doğarız; evet internetteki araştırmalarıma göre insan zekasının doğuştan geldiği söyleniyor ve genellikle genetik olarak anne ve baba zekası ile doğan bireyin zekasının ilişkili olduğu söyleniyor. Tabi ki internette araştırma yaparak bu soruya pek çok yanıt bulabiliriz, ancak ben bu görüşü yanlış buluyorum. İnsan zekasını herhangi bir sınav veya test ile ölçebileceğimizi düşünmüyorum.

Şimdi önünüze 2 tane birey koyuyorum, ilk bireyin ilgi alanı sayısal, ve sözel işleri yapamıyor. 2. Birey ise tam tersi sözel işleri yapıp, sayısalı yapamıyor, bu testte şunu gözlemleyeceğiz 1 kişi sözelde, 1 kişi sayısalda başarısız oluyor. Sözeli yapabilen kişi diğeriyle dalga geçer çünkü o ne kadar çalışırsa çalışsın sözeli bir şekilde ondan iyi yapamaz çünkü diğer bireyin ondan o konuda üstünlüğü o anlık için vardır ve bu zeka seviyesini belirlemez; bazı insanlar ise bence sonradan zekasını geliştirebilir, sadece ergenlik dönemi değil ergenlikten önce, bireyin ergenliği boyunca veya ergenlikten sonra da olabilir. Bu gelişme çevresel faktörlere dayalı olabilir. Arkadaş ortamı, aile ortamı veya internetten görülen bazı fotoğraflar veya yazılar kişi üzerinde etki bırakıp kendini geliştirme isteği oluşturabilir, bununda zeka üzerinde kendini geliştirme isteğinde büyük etkenleri olabilir. Birey kendini zeka düzeyinde gerçekten çok kafa yorarak çalışırsa ve kendine yeni türde pratikler geliştirirse sözeli bırakıyorum, isterse bütün konularda herkesten daha iyi olabilir.

Birey kişilik özelliklerini de sonradan isterse değiştirebilir, ama bana kalsa bu doğuştan değil de 1-7 yaş aralığında kişinin çevresinden gördüklerine, arkadaş ortamına hatta ailesinin kişiye nasıl davranışlar sergilediğine kadar değişebilir. Birey isterse sonradan kişilik özelliklerini değiştirebilir, kendini baştan bile yaratabilir. Zeka doğuştan gelebilir kişi çok zeki doğmuş olabilir, ancak sonradan da kendi iradesi ile zekasını geliştirebilir. Dediğim gibi herkes doğduğunda hiçbir şey bilmiyordu, ama genler açısında anne ve babadan alınan zeka kişiyi farklı bir biçimde yaratabilir; kişinin ergenlik döneminde hisleri ve bakış açısı değişebilir ama bu bakış açısı değişikliği kişinin zekasında bir gelişme veya gerileme yapmaz sadece kişilik özelliklerini değiştirir ve aynı zamanda da bireyin huyları ve tarzı da değişir. Kişi ergenlikte kendinde yaptığı bu değişikliklerden sonra ergenlik dönemi bittiğinde yaptığı bu değişimler ona anlamsız gelebilir ve eski haline geri dönmek ister, yani zeka ve kişilik özellikleri, ergenlik döneminden önce, ergenlik dönemi boyunca ve ergenlikten sonrada gelişebilir veya değişebilir.

(Visited 198 times, 1 visits today)