Zeka; insanın düşünme, yargılama, farklı, çözüm yolları üretmek için zihnin amaca uygun olarak kullanılması yeteneğidir.Zekanın her şeyi etkiledini düşünerek yola çıkalım. Sadece zekasına güvenen bir kişinin çalışmayıp her şeyi elde etmesi mümkün değildir.Bazı işler zekadan önce emek, çaba ya da tecrübe gerekebilir. Örneğin; bilim insanlarının deneyler sonucu yeni buluş yapmaları gibi. Bilim insanları ne kadar çok deney yaparlarsa buluşlarına daha da yaklaşmış olurlar. Tabi ki bu durumda zekalarından da yararlanırlar fakat çabaları ve emekleri bu durumda daha büyük rol oynar.
ÖRNEĞİN; Edison’ un söylediği gibi: ” Başarımın % 95′ i çalışmak % 5 ‘i zeka.” der. Bu sözden yola çıkarak zekayı fazla büyütmemek gerekir. Zekası çok yüksek olmayan biri de hedefini iyi belirler ve düzenli çalışırsa başarı gösterebilir.
Günümüzde zeka çok çeşitlidir. Çoklu zeka olarak bildiğimiz pek çok zeka çeşidi vardır. Dil becerisi yüksek olan bir kişİnin müzikal zekası düşük olabilir ya da matematiksel zekası yüksek olan bir kişinin bedensel zekası düşük olabilir. Tıpkı Einstein’ in çocukluğunda yaşadığı konuşma probleminin zekası ile bağ kurularak ailesinin ve yakın çevresinin onu gerizekalı olarak görmesi gibi. Oysa ki Einstein’ in matematiksel zekası oldukça yüksekti fakat dil zekası düşüktü. Bu sebeple tek tip zeka bulunmamaktadır.İlgili olduğumuz olanlarda çalışarak kendimizi geliştirerek ve emek harcayarak da başarıyı elde edebiliriz. Ayrıca insanları tek tip zaka ile ölçmek de oldukça yanlış bir tutumdur. Başarıya ulaşmak için verilen emek de oldukça önemlidir ve bunun da takdir edilmesi gerekmektedir.