Zeka Doğuştan Mı Gelir Yoksa Sonradan Mı Gelişir ?

Çocukların doğuştan mı yoksa sonrada dan mı zeki olduklarını ilk öncelikle zekanın tanımını yaparak başlayalım. Zeka kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme zekâ denir . Zekaya iki tane etmen vardır bunlar biyolojik etmen ve çevresel etmendir.

Çevresel etmen ailenin eğitim durumu , arkadaş çevresi, eğitim aldığı yerler, izlediği diziler ve filmler, okuduğu kitaplar yaptığı hobiler  kişinin  zekasını etkiler. Biyolojik etmen ise anne ve babadan gelen genlerin  rastlantısal bileşiminden oluşur. Bu durum çocuklarda zekayı belirleyen ilk etmendir. Başarı ve zeka , zekanın doğru şekilde yönlendirilmesiyle oluşur. Çünkü herkesin aynı konuda zekası yoktur. Kimisinin matematiğe kimisinin türkçeye. Kişileri doğru yönlendirebilmek için öncelikle zeka türlerini bilmek gerekir. Peki zeka türleri nelerdir. Dokuz tane zeka türü vardır bunlar sayısal zeka , görsel zeka , sözel zeka , müziksel zeka , bedensel zeka , sosyal zeka , içsel zeka ve  doğal zekadır. Sayısal zeka kişinin öğrenmeye, neden sonuç ilişkisi ile hareket etmeye ve sürekli olarak soru sorma eğilimi içerisinde olması sayısal bir zekaya sahip olduğunu gösterir. Sürekli olarak sayılarla içli dışlı olmayı severler. Sözel zeka kelimelerle resmen büyü yaparlar sürekli bir şeyler dinlemeyi , okumayı ve kelime oyunları oynamayı sevmesi onun sözel zekası olduğunu gösterir. Görsel zeka gördüklerini hafızalarına kaydeden kişilerdir. Görerek öğrenme özelliklerine sahiptirler. Resimli kitapları , sanatsal etkinlikleri oldukça severler. Müziksel zeka müziğe karşı ilgisi , sevgisi olan kişilerdir. Ritim, nota, ses tonu, melodi gibi müzik unsurları onların  akıllarında kolayca yer alır. Sürekli müzikle haşır neşirdirler. Bedensel zeka bedensel olarak yeteneğe sahip insanlardır . El becerileri gelişmiş kişilerdir ayrıca bir şeyleri ifade ederken beden dili kullanırlar. Sosyal zeka sosyal çevreye yönelik anlama biçimleri  güçlü olan kişilerdir. Bu kişiler çevresindeki insanların duygularını, düşüncelerini, isteklerini anlama yeteneğine sahiptir. İçsel zeka İçsel yani kendi iç dünyasında her türlü sorunlarını bilen ve ona göre adım atabilen kişilerdir. Öncelikle kim olduklarını bilirler. Ardından nelere karşı zaafları olduklarını ve bir şeylere bağlı kalmamaya çalışmaları, sorunlara karşı her zaman  düşünüp hareket ederler . Kendi istek ve ihtiyaçların bilirler . Doğal zeka zeka her insanda doğuştan gelir. Zaman ilerledikçe de bu zeka gelişir. Yukarıda da bahsettiğim gibi zekanın gelişimini etkileyen etkenler  vardır. Bu etmenler çerçevesinde zekanın sınırı belirlenir. Bu konu ile ilgili araştırma yapan uzmanlar, çocuğun zekasının bebeklik ve çocukluk döneminde çok hızlı geliştiğini belirlemişlerdir.  Çocuklar ilk 4 yaşına kadar zihinsel gelişimlerinin yarısı tamamlanmış olurlar. Bazı uzmanlara göre de çocuğun IQ seviyesi 5 yaşına kadarki süreçte artırılabilir. Sonrasında artırılma ihtimali sıfıra yakındır.

İşin açıkçası zeka her insanda doğuştan gelir ancak zeka geliştirilebilir. Kişinin zeka türüne göre kişiyi yönlendirirsek ve kişi bu konuda kendini geliştirmek için çaba gösterirse başarılı bir birey  olur.

 

                       

Kaynak: https://www.neoldu.com/

Emir Güneş Hazırlık/B

(Visited 425 times, 1 visits today)