Zeka be Beyin

En basit sorular cevaplaması en zor olanlardır.Kurzgesagt

 

Zekâ nedir? Doğuş mı gelir yoksa gelişebilir mi? Ne yapar ve beyinle ilişkisi var mıdır? Ayrıca biz zekamızın bilincinde miyizdir? Bunu en azından herkes bir kez düşünmüştür. Ben her gün kendi kendime düşünürüm. Yani zekâ bedenimiz parçası olmayan bilinç gibi ayrı bir şey mi?

zeka ile ilgili görsel sonucu

Şu an soru sorarak sadece karışıklık yaratıyorum, biliyorum ama öncelikle sorgulamanızı istiyorum. Her insan farklı bir zekaya ama aynı beyne sahip(ortalama). Annem hep der:” Zekâ sahip olunabilen ama aynı zamanda kullanarak gelişebilir bir unsurdur.” Bazılarımız doğuştan zekidir. Peki ya zekilik annemin dediği gibi geliştirilebilir bir şey midir?

 

Doğduğumuz andaki depolama ile 13 yaşındaki depolama sınırımız farklıdır. Beyin nöronlarımız zamanla gelişiyor. Daha ilk sorduğum soruyu hatırlayın. Ne yapar ve beyinle ilişkisi var mıdır? Beyinle ilişkisi var o kesin. Yani nedensellik olarak düşünürsek ne olur? Kaslarımız neden çalışır? Gelen duygu sinyalleri yüzünden kaslar aldığı uyarı yüzünden kasılır. Peki bu duygu sinyalleri neden gelir? Motor nöronun aksiyon potansiyel sinyallerini duygu sinyaline dönüştürmesiyle gelir. Peki bu aksiyon potansiyeli sinyali neden gelir? Nöronumuz akson denen ince, orta kısmı boyunca, nörotransmitter sinyali yollanır. Peki ya bu sinyal neden yollanır? Bunun için cevabımız yok. Biz kolumuza kasıl dersek kasılır. Yani bilinç ve zekanın bir etkisi olabilir ya da daha başka bir şey.

Eğer hala zekayı anlamıyorsanız doğru yoldasınız demektir. Dediğim gibi yüzyıllardır tartışılan bir durum bu.

Peki ana soruya gelirsek zekâ geliştirilebilir mi?

Beynimizde önemli olan ne kadar nöron olduğu değil kaç sinaps olduğudur. (Sinaps nöronların

birleştiği nokta) Sinapsları bilgi akım noktası olarak düşünebilirsiniz. Ne kadar çok öğrenirseniz o kadar çok sinapsınız olur. Yani zekâ geliştirilebilir. Bana göre. Çünkü zekâ kontrol edebilme yetisidir. Yani ben beyinle aynı şey değil ama %100 bağlantılıdır.

Öğrenmenin yaşı yoktur ama bence okulu bitirmeden hadi şu sinapslarımızı arttıralım!

 

 

(Visited 52 times, 1 visits today)