Günümüzde çoğu insan yaşam tarzlarından ve yaşam kalitelerinden şikayetçi.Dünyamızın durumu sınırlı kaynaklar, ekonomik krizler,savaşlar ve benzeri sebepler dolayısıyla her geçen gün kötüleşiyor.Ülkemiz Türkiye’yi düşünecek olursak da durum daha da kötü.Ülkemizde (özellikle yakın tarihte) çok sıkıntılı günler geçiriyor.Mülteci sorunu, hayat pahalılığı, hakların korunamaması gibi pek çok sıkıntı ile mücadele ediyoruz.Peki gelecek on yıl içerisinde Dünyamızın ve ülkemizin durumu iyiye gidecek mi yoksa daha büyük bir kabus bizleri mi bekliyor?
Maalesef benim görüşüm özellikle de ülkemiz açısından işlerin daha da kötüye gideceği yönünde. Özellikle artan mülteciler ülkede bir demografik yapının değişmesine sebep olacak. Bazı güney illerimizde mülteci nüfusu Türk nüfusunu geçmiş durumda ki bu korkunç bir olay.Eğer bu durum ülke genelindeki illere yayılırsa o zaman gerçek manada bir karmaşaya neden olur. Mülteci kaynaklı protestoların yapılması da 2030 yılında ülkemizde yaşanması olası olaylardan biri haline gelmiş durumda.Bir başka yaşanması olası olay ise ekonomik krizin devam etmesi ve hayat pahalılığının katlanarak artması ihtimali ki bence tüm dünyanın ortak sıkıntısı olan hayat pahalılığının ülkemizde gelecek 10 yıl içerisinde ileri düzeylere çıkma ihtimali hiç de az değil.Kaynakların tüketilmesi de bu durumu tetikleyen en önemli etkenlerden biri. En temel ürünlerin bile(su, tarım vb.)kaynakları şuan bitme noktasına gelmiş durumda.Eğer böyle giderse gelecek 10 yıl içerisinde sınırlı kaynaklar için ülkelerin birbirine savaş açması bile ihtimal dahilinde.
Bu kadar umutsuzluğun ve kötü senaryonun aksine tabi ki bazı umut vaat eden bazı gelişmeler de olmuyor değil.Teknolojik gelişmeler sorunların tamamını çözmese de bir kısmını çözebilecek güce sahip.Örneğin bazı ileri düzey teknolojilerle tükenmek üzere olan kaynaklar yeniden üretilebilir ya da korunabilir.Ancak bu gelişmiş teknoloji yeni virüsler üretilmesi,gelişmiş biyolojik silah üretimi gibi kötü niyetlerle kullanılırsa o zaman dünya tam anlamıyla bir felakete sürüklenir.Bir başka tartışılan konu ise yakın tarihlerde de kullanılmaya başlanan yapay zeka teknolojisi.Yapay zekanın insana göre daha akıllı daha hızlı ve hata yapma ihtimalinin daha az olduğu düşünülüyor ancak benim görüşüm bu robotların tehlikeli olduğu ve dikkatli olunması gerektiği yönünde.2030 ‘lu yıllarda yapay zekanın kullanımı artacak ve dünyanın dört bir yanında pek çok önemli iş bu robotlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.Her geçen gün pek çok insan yeni fikirler ortaya atıyor kimi mantıklı kimi mantıksız. Ama şu bir gerçek ki ilerleyen yıllarda pek çok faydalı ve dahiyane icat ortaya çıkacak ve insanların hayatını kolaylaştıracak. Peki bütün bu olumlu gelişmeler dünyamıza verdiğimiz zararı ve gelecekte çekeceğimiz sıkıntıları ortadan kaldıracak mı ? hiç sanmıyorum.