Zaman Aşımına Uğramış Kütüphane

Dijital teknoloji akıl almaz bir süratla gelişmeye devam ediyor. Özellikle genç nesillerin zaafı olan bu sanal dünya beraberinde yararı olan şeyler getirdiği gibi doğal olarak zarar da getiriyor. Fakat bugünkü yazımızda zaralarından ziyade yarar olarak sayılabilecek, elektronik kitaplara deyineceğiz hatta irdeleyeceğiz.

Kısaca e-kitap diyebileceğimiz şeyler nedir ki? İsminden az çok anlamış olduğunuzu düşünüyorum. Evet doğru bildiniz tablet, telefon, bilgisayar gibi günlük hayatımızın her bir yanını sarmış olan cihazlar üzerinden erişebileceğimiz kitaplar. E-kitaplar düşünüldüğü zaman gerçekten de bir çok kolaylık sağlıyor. Örneğin: Seyehat etmeye çok seven birisi olabilirsiniz ve okumanız gereken kitap veya makaleler çantanızda çok yer kaplıyor bu tür durumlarda imdadınıza e-kitaplar yetişiyor. Hemde basılı kitaplara nazaran daha hesaplı olarak. E-Kitaplar herhangi bir kâğıda basım işlemine tabii olmadığı için maliyetleri de basılı kitaplara oranla daha ucuz oluyor.

En sevdiğiniz yazarın yeni kitabı çıktı ama gitmediğiniz kitabevi, kütüphane kalmadı bir türlü bulamıyorsunuz. E-Kitap’ların istediğimiz zaman anında ulaşılabilir olması e-Kitap’ın hanesine yazılmış bir avantaj daha oluyor.

Ne kadar fazla kitabımız varsa o kadar büyükte bir kütüphanemiz var demektir. Buda ev içinde kitapların önemli bir yer kapladığı anlamına gelir. Küçük bir eve sahip okurların başına önemli bir sorun olabilecek olan bu etken, e-Kitap’da bir sorun olmaktan çıkıyor. e-Kitap dünyasında binlerce kitabı tabletimize veya akıllı telefonumuzda barındırabilme şansına sahibiz. Bu yüzden kitaplarımıza evde önemli bir yer işgal etmesini engelleyebiliyoruz.

E-Kitap okurken kullandığınız uygulamanın özelliklerine göre okuma haricinde birçok özelliği de yapabiliyorsunuz. Mesela çok beğendiğiniz bir yer mi var, buraya bir ayraç koyup bir dahaki sefere hiç zaman kaybetmeden direkt orayı bulabiliyorsunuz. Kitaptan sosyal ağlarda paylaşmak istediğiniz bir kısım mı var, hiç sorun değil bunu da e-Kitap uygulamalarıyla beraber yapabiliyorsunuz. Fakat bu ve buna benzer birçok özellik kullandığınız e-Kitap okuyucu uygulamasına göre değişiklilik gösterebiliyor. E-Kitap uygulamalarının getirdiği diğer bir özellikte yazı büyüklüklerini ayarlamak. Bu özellik, özellikle görme problemi yaşayanlar için bir hayli işe yarar olacaktır.

Bazı e-kitaplar okuyucularda seslendirme özelliği de mevcut. Bu sayede gözleri yorulan ve sürekli bir şeye bakmakta zorlanan okura sesli olarak kitabını dinleme imkanı veriyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, artık kitap okumama bahaneleri ortadan kalkmış oluyor ki e-kitabın en büyük avantajı kitap okuyan sayısını giderek çoğaltması. Bu anlamda, türlü gerekçelerle okuma alışkanlığı edinemediğini iddia eden bireyler de ister istemez e-kitabın çekimine kapılıyorlar.

Asıl düşünmemiz gereken konu ise ileride e-kitaplar kütüphanelerin yerine tutacak mı? Ben bu düşünceye katılmıyorum. Kütüphane kültürü çok geçmişi dayanıyor ve bence bu kültür daim olacaktır. Çünkü o kütüphane kitabının sayfaların kokusunu ciğerlerine çekmek, sayfalara dokunmak çok ayrı şeyler kanımca. Her ne olursa olsun kütüphaneler sonsuza dek korunacaktır bundan eminim.

 

 

 

(Visited 39 times, 1 visits today)