İnsanlar yıllar geçtikçe yeni icatlar bulur ve geliştirirler . Bunlardan biri de yüz tanıma teknolojisidir. Yüz tanıma ; kişilerin fiziksel ve davranış bakımından özelliklerini göz önünde bulundurarak yürütülen kimlik belirleme çalışmaları olarak tanımlanır. Yüz tanıma teknolojisi 1960 yıllarında bilgisayar girişimci olan Woody Bledsoe tarafından icat edilmiştir. Bütün insanların yüz kimliği farklıdır. Bu yüzden o artık, şifrelerde de (aynı parmak izi tarayıcıları gibi) kullanılabilir. Ama bana göre; bu teknolojinin kötü niyetli amaçlar dahilinde kullanımı halinde gizlilik ihlaline yol açması da mümkün.
” ABD’de San Francisco Denetim Kurulu, yaptığı oylamada, belediye departmanlarının yüz tanıma teknolojisi kullanmasını yasaklayan ve kullanacakları her türlü elektronik takip teknolojisi için onay almasını zorunlu kılan düzenlemeyi kabul etti.” http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/selim-ozturk/yuz-tanima-teknolojisi-gizlilik-ihlali-mi-yaratiyor-41215485
San Francisco bu teknolojiyi izne bağlı tutan ilk şehir oldu. Ama bu teknoloji her geçen gün daha fazla üretiliyor.
Ama Çin’de Her Yerde Bulunuyor.
- Bazı Çin belediyelerinde kullanılıyor.
- Metroya yüzlerini makineyle taratarak geçebiliyorlar.
- Bazı fast food restoranlarında da yüzlerini taratarak işlem yapabiliyorlar.
- Ülkede yüz tanıma teknolojisine sahip milyonlarca sayıda kamera var.
Çin Dünya’nın en fazla yüz tanıma teknolojisi kullanan ülkeler olarak Çin’den sonra, Singapur, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralanıyor.
Oysa ki çoğu şirket yüz tanıma teknolojisin güvenli ve doğru olduğunu düşünüyor.
Gerçekten Güvenli mi?
”Hollanda Tüketiciler Derneği tarafından yapılmış olan açıklamaya göre, piyasadaki akıllı telefonların yüzde 40’ı ”yüz tanıma” özelliği sayesinde başkaları tarafından kolayca açılabiliyor.
Çoğu telefon, içindeki fotoğraflarla sahibinin fotoğrafı arasında tam bir karşılaştırma aramadığı için vesikalık fotoğrafla açılabilmektedir.
”Twente Üniversitesi biyometri uzmanı Prof. Dr. Raymond Veldhuis, “Cep telefonunuzun gerçekten güvenli olmasını istiyorsanız, yüz tanıma özelliğini kullanmayın” diyor.”
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/telefonlarda-yuz-tanima-teknolojisi-ne-kadar-guvenilir-41074958
Her geçen gün yeni akıllı telefon modelleri piyasaya sürülüyor. Peki günlük hayatımıza giren bu teknoloji, yaşamımızı ne şekilde etkileyecek? Bu teknoloji iyi amaçlı kullanılmaya devam mı edecek, yoksa kötü amaçlı düşüncelerin sahiplerine fırsat olarak mı geçecek? Zaman geçtikçe yeni teknolojiler artmaya devam ediyor ve edecek. Bana göre; bu teknolojinin korunmasında ve güvenli hale getirilmesinde fayda var. İyi amaçla kullanılırsa faydalı teknoloji olarak işimizi rahatlatacak. Kötü amaçlı fırsatla kullanılırsa, bilgiler ele geçirilir veya eşyalar çalınır. Yine de biz her iki ihtimale de karşın hazırlıklı olalım.