Yunan mitolojisindeki tanrılar ve tanrıçalar kuşaktan kuşağa aktarılan hikayelerle günümüze kadar ulaşmıştır. Bu tanrıları birbirlerinden ayıran birçok özellikleri; ilginç, garip ve özel bazı güçleri bulunmaktadır.Onlar bu özel güçleri sayesinde halk tarafından kabul edilmişlerdir. Bu tanrı ve tanrıçaların her birinin hükmettiği alanlar farklı olmuş ve bu alanlara göre temsil ettikleri yerler veya birçok sembolleri oluşmuştur.
O zaman, sizi daha fazla meraklandırmadan Yunan mitolojisindeki bu tanrı ve tanrıçaları biraz daha yakından tanıyalım.
1)Zeus (Gökyüzü ve Şimşek Tanrısı)
Ele alacağımız ilk tanrı olan ve Yunan Mitolojisinde tanrıların ve insanların babası olarak bilinen tanrıdır. Olimpos’ta yaşar ve tabii ki hava olayları onun kontrolündedir. Genellikle elinde şimşek şeklinde olan büyülü bir asa ile dolaşır.
2)Poseidon (Denizlerin Tanrısı)
Denizlerin tanrısı olan poseidon tabii ki denizleri ve deniz olaylarını kontrol eder. Aynı zamanda depremin de tanrısıdır. Atların yaratıcısıdır. Sembolleri genellikle 3 Dişli Mızrak,yaba, olarak kabul edilir.
3)Afrodit (Aşk Tanrıçası)
Bu tanrıça aşk ve güzellik tanrıçasıdır. Sembolü olarak gül, güvercin ve deniz kabuğu kullanılır. Afrodit güzelliğinden dolayı tanrıçaların en güzeli seçilmiştir.
4)Athena (Zeka, Bilgelik ve Barış Tanrıçası)
Atina’da yaşayan Yunan mitolojisindeki Athena, “bilgeliği, barışı ve sanatı” temsil etmektedir. Bu nedenle heykellerinde kullanılan semboller baykuş, zeytin dalı ve kalkan olmuştur. Athena’nın bu kalkanının karşısında en güçlü orduların bile karşı duramadığı söylenilir.
5)Ares (Savaş Tanrısı)
Ne kadar “Tanrı” da olsa insanlar ve tanrılar tarafından sevilmeyen bir tanrıdır. Sebebi ne kadar güçlü de olsa her işin üstesinden güç ile gelemediği için görevlerinde veya bunun gibi işlerinde pek başarılı olamadığındandır. Ve Athena ile sürekli bir savaş halindedir. Sembolü ise yaban domuzu, miğfer ve akbabadır.
6)Dionisus (Şarap Tanrısı)
Bu tanrının inanılmaz bir gücü var. Gücü istediği kadar şarap üretebilmektir tabii ki. En genç Olimposlu Tanrıdır. Sembolü üzüm ve asmadır.
7)Hades (Yeraltı ve Ölüler Tanrısı)
Yunan mitolojisinde “yeraltı tanrısı” olarak kabul edilen Hades yerin altındaki ölülere hükmeder ve yeraltı zenginliklerinin sahibidir. Ordusunu ölülerden yapmaktadır. Sembolü miğferdir.
8)Hermes (Hırsızlık Tanrısı ve Tanrıların Habercisidir)
Hermes, Yunan mitolojisinde Zeus’un hem habercisi hem de oğludur. Bu nedenle “tanrıların habercisi” olarak kabul edilir. Aynı zamanda kurnazlığı ve hızıyla bilinir. Sembolü olan altın değneğini hep yanında taşır. Fakat bir sorun var ki kim hırsızlık tanrısının oğlu olmak ister bilmiyorum.
9)Artemis (Avcılık Tanrısı)
Hakkında çok bir bilgi bulunmayan Artemis Efes civarında tanrı olarak bilinir. Sembolü olarak da yay-ok, geyik ve köpek kullanılmıştır.
10)İfestus (Demircilik Tanrısı)
İfestus bir yandan da demir ve ateşin tanrısı olarak bilinir.