Yok Sayılan Gerçek: Emek

İnsanlar çok uzun zamandan beri yazdıkları şeyleri kalıcı bir hale getirmek için farklı yollar bulmaya çalışmışlardır. Örneğin mağara duvarlarına, kil tabletlere veya hayvan derilerine; taş, çivi ya da farklı şeylerle yazı yazıyor ve resim çiziyorlardı. Zaman geçtikçe ise kâğıt bulunmuştur ve bilgileri kitaplarda depolanmaya başlamışlardır. Ancak teknolojinin hızla gelişmesi nedeniyle, kitaplardaki bilgilerin sanal ortamda kalıcılığının artacağını düşünülerek e-kitap olarak bilinen elektronik kitaplar icat edilmiştir. E-kitap; kitapların, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların ekranından okunabilir hale getirilmişidir. E-kitapların da okunmak için normal bir kitap alır gibi satın alınmaları gerekiyor. Ancak, bazı insanlar e-kitapların ücretsiz hale getirilmesi gerektiğini ve satın almanın saçma olduğunu düşünüyor. Peki, e-kitaplar şu an olduğu gibi ücretli bir şekilde satılmaya devam mı edilmelidir, yoksa ücretsiz hale getirilip internet ortamında herkesin erişimine açılmalı mıdır?

E-kitapların ücretsiz bir halde internet ortamında erişime açık olması gerektiğini, böylece insanların daha sık ve daha çok kitap okuyacaklarını düşünen insanların sayısı çok. Bu durumda da hem toplumun kültür ve bilgi seviyesinin yükseleceğini hem de dünyaya daha yararlı insanlar olacağını savunuyorlar. Bu gerekçeyle de e-kitap almıyor, okumuyorlar. E-kitapların normal kitaplar gibi kâğıttan olmaması nedeniyle basım masrafı ve buna benzer başka masrafları olmadığı için ücretinin saçma olduğunu düşünüyorlar.

E-kitapların ücretsiz bir hale gelmesinin yanlış olacağını ve bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonrasında da ücretli satışlarının sürmesi gerektiğini düşünen insanların sayısı da oldukça fazla. Bu insanlar ise; e-kitapların normal kitaplardan hiçbir farkı olmadığını, normal kitaplar ücretli ise e-kitapların da aynı şekilde ücretli olması gerektiğini düşünüyorlar. Çünkü normal kitapların ücretine kitap için kullanılan kâğıdın, kitabın kapağının ve kitabın basımının masrafları dahil olsa da o kitabın ücretinin büyük bir kısmı o kitabın yazarının verdiği emeğin karşılığı olduğunu ve yazarların emeklerinin karşılığı olarak yazdıkları kitapların ücretini hak ettiklerini savunuyorlar. Savundukları bir diğer nokta ise; yazarların kitaplarını her ne kadar halka yararları olsun ve insanlar faydalansın diye yazıyor olsalar da bu işin onların mesleği olduğunu ve paralarını bu işten kazanarak hayatlarını devam ettirmeye çalıştıklarıdır. Bu yüzden yazdıkları kitaplara insanların hiçbir ücret ödemeden internet ortamından istedikleri zaman istedikleri şekilde ulaşabilecek olmalarının onları işlerinden edeceğini ve emeklerini, çabalarını ve o kitap için harcadıkları zamanı karşılıksız bırakacağıdır.

Sonuç olarak, e-kitapların ücretsiz hale gelmesinin doğru olup olmayacağı bir tartışma konusu ve iki tarafın da kendince haklı olduğu noktalar var. Ancak, ne olursa olsun ortada bir insanın harcadığı zaman ve emek var ve bu sırf ortada elle tutulabilir bir kitap olmadığı için yok sayılmamalı. E-kitapların ücretinden kâğıt ve basım masrafı gibi masrafların ücreti çıkarılsa da ücretli hale gelmemeli, yazarlar hak ettikleri parayı kazanmalılardır.

(Visited 33 times, 1 visits today)