Yok Olma Tehlikesi Altında Kalan Kütüphaneler

Aslında teknoloji bizim hayatımızda birçok şeyi değiştirdi ve değiştirmeye de devam edecek. Teknolojinin değiştirdiği şeylerden biri de kitaplar ve onların farklı türlerini bulabildiğimiz, istediğimiz şeyleri araştırabildiğimiz kütüphaneler! Bence bu konu hakkında dünyadaki insanları üçe ayırabiliriz: Kitap okumayı sevenler, kitap okuma fikrini sevip hayata geçirmeyenler ve son olarak da kitap okumayı sevmeyip, insanlara bunun gereksiz bir şey olduğunu kanıtlamaya çalışanlar. Ama tabii ki de kütüphane en çok kitap okumayı ve araştırmayı seven insanlarla dolu.

Teknolojinin de gelişmesiyle beraber artık günlük hayatımızı daha kolay hale getirebilecek e-kitaplar var. Günlük hayatımızda bizi kütüphanelerden uzak tutan şey sadece e- kitaplar da değil. Mesela telefonlar, Ipad’ler, bilgisayarlar derken kendimizi iyice kütüphanelerden uzak tutmaya başladık. Çünkü eski zamanlarda büyüklerimiz bir şey araştırmak istediğinde imkanlar çok kısıtlı ve gelişmemiş olduğu için, kütüphanelere gidip orada bulunan kitaplardan, ansiklopedilerden vs. yararlanıyorlardı ama şimdi bir şey araştırmak istediğimizde elimizin altında bulunan teknolojik aletleri kullanabiliyoruz. Ve bu durumda doğal olarak kütüphanelere olan gidiş  sıklığımızı çok ciddi bir miktarda düşürüyor. Ve teknolojinin gelişimi sürekli olarak devam ettiği için kütüphaneleri ziyaret oranının daha da düşmesi ön görülebilir ama tabii ki bu demek değil ki olan kütüphaneleri de kapatıp, hiç yeni kütüphaneler açılmayacak.

Aslında bu kütüphanelere olan istek ve merak ülkelere ve hatta şehirlere göre de değişebiliyor. Çünkü her şehrin kendine ait bir kültürü var. Ve eğer bu kültürde kitap okuma alışkanlığına çok fazla yer verilmemişse tabii ki de orda kitap okuma oranının ve kütüphanelere olan ziyaret oranın artması beklenemez. Yani eğer biz gelecekte kütüphaneleri hayatımızın bir parçası haline getirmek istiyorsak onu nereye inşa ettiğimizin de çok önemi var. Dünya’da en çok kitap okunan ülkeler zamanla çok fazla değişikliğe uğramasa da listemiz bu şekilde gidiyor:

1-Hindistan

2-Tayland

3-Çin

4-Filipinler

5-Mısır

6-Çekya

7-İsveç

8-Fransa

9-Macaristan

10-S.Arabistan

Eğer şu andan itibaren kütüphanelerimizin korunması için ya da dikkatleri daha çok oraya çekmek için bir şey yapmazsak bu gidişle gelecekte kütüphane diye bir şey olmayacak. Mesela kütüphaneye giden insan sayısını arttırmak istiyorsak ilk bu tarz etkinlikler yapabileceğimiz yer Hindistan olabilir. Çünkü orada zaten insanlar kitap okumayı seviyor. Yani onları ikna etmek çok kolay olacaktır. Böylece ilk başta en kolay olandan başlarız ki daha kolay bu etkinlikler büyüyebilsin. Eğer bu verilere bakarsak Türkiye kitap okumada 18. ülke olarak seçilmiştir. Biz bu bilgiden de yaklaşık olarak kütüphanelere olan ilgi oranını çıkartabiliriz.

İleride kütüphaneler azalsa da okullarda ve üniversitelerde bulunan kütüphane sayısı hiçbir zaman düşmez. Çünkü genellikle bu tarz yerler hem çalışmaya hem de araştırmaya yer veriyor. Bu da orada bulunan öğrencilerin ilgisini her zaman çekecektir.

Şu an kütüphanelere olan katılım sayısı çok fazla olmasa da eğer bununla ilgili bir bilgilendirme yapılırsa en azından gelecekte onlar için bir yer olabilir. Ve birçok ülke de bu desteklemeye katılabilir. Çünkü kütüphaneler hem bilgi almamıza hem de rahatlamamıza yardımcı oluyorlar.

(Visited 150 times, 1 visits today)