Yiyeceklerin Farklı Duyguları

Kakao, Orta Amerika’da tarihin eski dönemlerinden beri yetişiyor ve kakao üretimi M.Ö 1750 yılına dayanıyor. Doğal olarak insanlar da bu kadar eskiye dayanan bir bitkiden yararlanmak zorunda hissedip, kakaoyu bin bir çeşit yiyecekte kullandılar. Bu yiyeceklerden en bilindiği ve bir o kadar da sevileni çikolatadır. Geçmişten günümüze insanların en sevdiği yiyecek haline gelen çikolatanın düşünemeyeceğimiz kadar türünü yaptılar insanlar. Bitter, sütlü, beyaz ve daha sayamayacağım kadar fazlası.

İnsanlar, çikolata yedikten sonra garip bir şekilde mutlu hissettiklerini söylüyorlar. Aslında bunun olmasının nedeni çikolatanın ana maddesi olan kakaonun içerisinde bulunan besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar ve bu şekilde aslında insanların iyi hissetmelerini sağlar. Ayrıca, özellikle bitter çikolata doğal bir antidepresandır ve az önce bahsettiğin gibi içindeki bazı besinler sayesinde insanı mutlu eder. Psikologlar, çikolata gibi birden çok yiyeceğin insan psikolojisini etkilediğini söylüyor. Bu bilgiye katılıyorum çünkü ben bile bazı yiyecekleri yerken ve yedikten sonra kendimi farklı hissediyorum. Mesela en klasik ve az önce bahsettiğim örnek, çikolata. Bütün insanları olduğu gibi beni de mutlu ediyor ve daha huzurlu olmamı sağlıyor. Mesela ben her mantı yediğimde burnuma anneannemin evinin kokusu gelir, o huzurlu ortamı hatırlarım. O koca aile sofrası gelir aklıma. Ama tabii ki sadece olumlu etkilerini düşünürsek yanlış yapmış oluruz. Yiyecekler insanlar üzerinde olumsuz etkiler de bırakabilir. O insanın huzursuz hissetmesine ya da sinirlenmesine neden olabilir. Daha çok sevmediğimiz yiyecekleri yediğimizde olur bu tür durumlar. Kötü ruh hallerinden çıkmak için de kullanılabilir yiyecekler. Bezginlik hissettiğinde çiğ sebzeleri yavaş yavaş ye derler. Yorgunluk için de taze sıkılmış meyveler etkilidir derler. Kızdığında ekmek ye, depresyondaysan şeker ye diyorlar. Sadece psikolojiye değil davranışlara da etki ediyor bazı yiyecekler. Sağlıklı beslenen insanlar daha dinamik ve enerjik oluyorlar tahmin edildiği gibi.

Yiyecekler nasıl bu kadar şey ifade ediyor, nasıl hem psikolojiyi hem ruh halini hem de davranışları etkiliyor diyebilirsiniz. Bazı insanlar inanmıyor ama bunların da mantıklı açıklamaları var. Bilimsel açıklamaları var bu etkilerin çoğunun. Olmayanları da vardır illa ki. Çocukluğunun yiyeceğini yerken mutlu olan bir insanın bilimsel bir açıklaması yoktur tabii ki. Sadece seviyordur onu, aynı benim mantı örneğim gibi. Onu yerken sadece huzurlu hissediyordur. Yani özetleyecek olursak bütün yiyeceklerin verdiği farklı duygular ve tetiklediği bazı davranışlar vardır.

(Visited 42 times, 1 visits today)