Yine de Şahlanıyor…

          Çanakkale yüzen çelikten kalelerle dolup taşıyor, toplar gök gibi gürlüyor, bir yandan Anzaklısı, bir yandan Kanadalısı bir olmuş bir avuç toprak uğruna Tek bir devlete karşı gelmişti. Çanakkale denizlerin kana bulandığı, mermilerin havada çarpıştığı Çanakkale.

          19 Şubat 1915 Çanakkale boğazının ufkunda İngiliz ve Fransız zırhlıları gözükmüş Türk tabyaları hazırda bekliyordu. İngilizler savaşlarda tarihi göndermeleri seveler. Bu yüzden eskiden Çanakkale’de olan Truva’yı hileyle alan Yunan komutanın ismini alan Agamennon zırhlısına Çanakkale’deki ilk top attırmıştır. İngilizler kendilerine o kadar güveniyordu ki boğaz 1. Günde düşer 2. Gün İstanbul’da çay içme hesabı yapıyorlardı. Avrupa Osmanlı İmparatorluğunu Truvalılar Avrupa ise kendini Yunanlar olarak görüyordu. Ancak İngilizlerin geçmesi gereken cesur Türk tabyaları vardı. İngilizler 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 tarihleri arasında ilk büyük bombardımanını yapmış ve bombardıman sonuç vermiş Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa giriş tabyalarının geri çekilmesi emrini vermişti. Bu bombardıman o kadar kuvvetliydi ki askerlerin yanına düşen toplardan havaya çıkan toprak Türk askerini diri diri mezarlarına gömmüştür. İngilizler bu haberle beraber boğazın içlerine doğru saldırıya geçer ancak boğazın iç topçular aniden ateş açınca büyük kayıplar vermiş ve İngiliz donanma bakanı Winston Churchill deniz harekatını durdurmaya karar vermiştir.

          İtilaf devletleri bu yenilgiden sonra hemen kara çıkartması için yeni bir ordu toplamıştır. Kara harekatıyla beraber savaşın asıl kısmı başlayacak, destanlar yazılacak ve kan su dökülecekti. Kara harekatı sizlerin de çok duyduğu Mustafa Kemal Paşanın 1. Dünya Harbinde parladığı yer olacaktı Çanakkale. İngilizler Kara harekatını 25 Nisan 1915’te İngiliz toplarıyla beraber Seddülbahir’e saldırı başlatan İngiliz ve anzak kuvvetleri İngilizlerin istediği zaferleri alamamış hatta Hisarlıtepe’ye yapılan çıkarmadaki bütün İngiliz ve anzak kuvvetleri tamamen temizlenmiştir. 1. Planın işe yaramadığını gören İngilizler B planına geçerler ve Anafartalar koyundan Gelibolu’yu almayı amaçlarlar. Bu harekat ilk başlarda İngilizler adına avantajlı giderken Kirte Muharrebeleriyle durdurulmuşlardır. İngilizler son kez şansını Anafartalar’da dener ancak bu sefer karşılarına Mustafa Kemal Paşa çıkar. 18 Mart 1916’da İngilizlerin son umutlarının da suya düşmesiyle İngiliz, Anzak ve Fransız birliklerinin çekilmesi bir olmuştur.

          Çanakkale sonunda İtilaf devletlerinden temizlenmiş Türkler bütün dünyaya Çanakkale geçilmez dedirtmiş ve Osmanlının yine de şahlandığını göstermiştir. Artık Çanakkale’de İngiliz, Anzak ve Fransızlardan geriye on binlerce şehit ve suyun altında İngiliz gemileri kalmıştır. Çanakkale sadece Osmanlı için değil Türkiye Cumhuriyeti içinde önemli bir zaferdir. Çünkü bu savaş sayesinde Anadolu’daki biz kavramı güçlenmiş Kurtuluş savaşının daha etkili olmasını sağlamıştır.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)