Yetinmeyi Bilmek

 

Sahip olduklarınız kıymetini bilin. Umut etmek, hayal etmek güzeldir. Ama hep gelecekte sahip olacaklarınızın hayalleriyle, yarınlarla mutlu olmaya çalışmak; bir bakıma mutluluğu ertemektir. Mutlu olmak için her şeyin mükemmel olmasını beklemek hayatı ıskalamaktı . Evet tam olarak buydu daha iyi açıklanamazdı. “Hiçbir şey hiçbir zaman mükemmel olamaz. Bazen az, bazen çok; basitlik ise güzelliktir , her zaman her şeyde en iyisidir.

Sahip olduklarınız kıymetini bilin. İyisiyle, kötüsüyle… Her ne şekilde, durumda olursa olsun. Hayatın neler getireceği hiç belli olmaz. Bazen bir şey tahmin edemeyeceğin bir zamanda ya da tam onu beklediğin zamanda gelebilir. Mevlana Celaleddin Rumi demiş ki “Kıymet bilmek; kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır. “Biz de sevdiklerimizin, bizi sevenlerin kıymetini bilelim. Her zaman yanımızda olacaklarmış gibi değil, yarın yanımızda olmayacaklarmış gibi. Çünkü kimse sonsuz değil herkes illa ki bir gün gidecek yanımızdan, biz bunu ne kadar da istemesek de. Her fırsatta sevdiklerimize onları ne kadar çok sevdiğimizi söyleyelim.

Sahip olduklarınızın kıymetini bilin. Korona virüs salgınıyla önemini fark ettiğiniz nefesinizin, sağlıklı nefes alabilmenin kıymetini bilin. Sağlıklı olmanın güzel görünmekten daha önemli olduğunu kabul edin. Eğer sağlıksız olursanız zaten güzelliğin önemi bile olmaz.

Sahip olduklarınızın kıymetini bilin. Birçok kişi yeterince zamanlarının olmamasından şikayet eder. Bazı insanlar zamanlarını televizyon karşısında ya da ellerinde telefonla düşüncesizce harcar; ama bazı insanlar kendilerine, sevdiklerine ne kadar çok işleri olsa da zaman ayırmayı bilirler. Çünkü sahip oldukları zamanın kıymetini bilirler. Ona göre plan yapıp zamanı doğru kullanırlar. Çünkü bu insanlar bilirler ki harcandığında yeri doldurulamayacak, yerine konamayacak tek kaynak “ zaman” dır. Zamanın kıymetini bilmek hayatın kıymetini bilmektir.

Sahip olduklarınızın kıymetini bilin. Sürekli daha fazlasını istemek stresi ve kaygıları arttırıp bireyleri mutsuz eder. Bu bir sorun, bir hastalıktır. Böyle olmanın nedenlerinden biri de belki toplumda daha fazla kabul görme isteğidir. İnsanlar sürekli diğerlerinin sahip oldukları, kendilerinin sahip olmadıkları şeyler yüzünden mutsuz olurlar. Oysaki elimizdekinin kıymetini bilmek bu sorunu çözüp mutlu olmamız için yeterlidir.

Sahip olduklarınızın kıymetini bilin. Mesela kendinizin hatta en çok kendinizin kıymetini bilin. Bize değer kazandıran şeyler, yaptığınız işlerdir. Bu işleri düşünün, nasıl emek verdiğinizi. Sizi siz yapan şeyleri… Sen kendinin kıymetini bilmezsen, kimse senin kıymetini bilmez. O yüzden önce “ canım kendim” demeyi öğrenmeliyiz.

Sahip olduklarınızın kıymetini bilin. Peygamber Efendimizin de dediği gibi “Hastalık gelmeden önce sıhhatin, yaşlılık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin , ölüm gelmeden önce, hayatın kıymetini bilin.”.

(Visited 156 times, 1 visits today)