Ülkemizin yenilenebilir enerji kullanımı çok değildir. Ve bu iyi bir şey değildir. Nedeni ise yenilenemez enerji kaynakları atmosfere ”karbon” salgılıyor. Bu karbonlar havayı zehirliyor. Ve bunun sonucunda kısaca asit yağmurları ”(yaşlı veya kronik akciğer ve kalp rahatsızlığı olan hastalar her daim hava kirliliğinden olumsuz etkilenir. Bu etkilenme de akciğerlerde zedelenme ortaya çıkan belirtilerden, kişilerde ölüm oranının artımına kadar da değişen etkiler yapabilmektedir. Bütün kirletici öğelerin bir arada etkilerine bağlanmaktadır. Hava kirliliğinde ölüm genelde bebeklerde zatürree ölümleri biçimi, kronik akciğer ve ya anfizemi olan yaşlılarda kardiyopulmoner problemlerden olmaktadır.
Hava kirliliğine yol açmakta olan çeşitli gaz ve ya parçacıklar orta derecede olan astımlı kişilerde ve de daha yüksek dozlarda astımlı olmayan kişiler üzerinde hava keseciklerinin daralmasına sebep olmaktadır. Kükürt dioksit açısından duyarlı kişilerde astım ortaya çıkar.”) ”Milliyet Gazetesi”
Yenilenemez enerji kaynakları tükenebilir ama yenilenebilir enerji kaynakları tükenmez. Çünkü yenilenebilir enerji kaynaklarının ürettiği enerji doğadan ve sınırsız kaynaklardan üretilir. Ve bu kaynaklardan üretilen enerji karbon salmaz ve havayı kirletmez. Yenilenemez enerji kaynaklarının ortaya çıkardığı küresel ısınma aslında çözülebilir. Eğer yenilenemez enerji kaynaklarının sayısını yüzde 15 civarına kadar indirirsek ve yenilenebilir enerji kaynaklarının seviyesi çok artarsa ozon tabakası ve hava kendini yenileyebilir. Peki bunu öğrendik. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz. Bu işler tek başımıza olmaz. Ama basit bir örnek olarak çatılarımızı güneş panelleriyle döşeyebiliriz. Bu hem doğaya hem de ev ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Yenilenemez yani fosil bazı enerji kaynakları şunlardır:
- 1)KÖMÜR ENERJİSİ KAYNAĞI:
- 2) PETROL ENERJİSİ KAYNAĞI:
- 3) DOĞALGAZ ENERJİSİ KAYNAĞI:
- NÜKLEER ENERJİ KAYNAĞI
Yenilenebilir yani sınırsız bazı enerji kaynakları şunlardır:
- Güneş Enerjisi.
- Rüzgar Enerjisi.
- Biyokütle Enerjisi.
- Jeotermal Enerji.
- Hidrolik Enerji.
- Hidrojen Enerjisi.
- Dalga Enerjisi.