Insanlığın bu dünyada var olduğu 200,000 yılın içinde tartışmasız, çok genel bir kavram kullanılması gerekilirse, hem çok kötü hem de çok iyi şeyler gerçekleşti. Bu kötü şeylerin iyi tarafı ise insanlığın hatalarından öğrenmesi ve bunları tekrarlamamasıydı.
Tekrarlandı aslında ama, prensipte tekrarlanmaması gerektiğini öğrendik.
Holokost olduğu için insanlık ırkçılığa farklı bir bakış açısıyla yaklaştı; kölelik üzerine kurulan Amerika Birleşik Devletleri her ne kadar birçok insanın hayatı çoktan mahvolmuş olsa da köleliğin iyi olmadığının farkına vardı ve bunu durdurdu.
Amerika’da ırkçılık hala yaygın bir şekilde mevcut ama bu da başka bir konu, en azından artık üstünde siyahilerin beyazlaştığı ve ‘temiz’lendiği sabun ambalajları yaratılmıyor. 2018’de Dove’ın yayınladığı, internette çoğunlukla klipin kısa ve stratejik kısımlarının paylaşıldığı, reklam videosu bile nefretle karşılandı sonuçta. Bu videonun temasal aslı incelendiğinde ırkçı bile değildi.
Bu liste sonsuza kadar gidebilir, sonuçta insan ırkı asla tatmin olmayacak ve düşünüldüğünde haklıyız, sonuçta 2018’de Amerika’da 100’den fazla okulda silahlı katliam vakası yaşandı. Bir çok megastar uyuşturucu komasından öldü, hayranlarını kalpleri kırık bir şekilde yeryüzünde bıraktı. Yemen iç savaşı hala çözülmedi. Filistinliler her yıl katledilmeye devam ediyor. Güney Afrika’da beyaz çiftçiler yerli halk tarafından öldürülüyor.
Ancak başta da değinildiği gibi, her konunun bir pozitif bir de negatif yanı vardır. Biraz da pozitif bakış açılı gözlüğümüzü takmamız gerekirse, 2018’de Beyonce yeni bir albüm çıkardı, milyonlarca Dolar bağış yaptı aç halka. ”Me Too” hareketi Hollywood’daki ve dünyanın etrafındaki bir çok kadını ve erkeği yaşadıkları olaylar hakkında konuşmalarına sevk etti ve belki de çok sevdiğimiz bir sürü ünlünün asıl yanını gördük. Bunlar iyi şeylerdi. Devamını isteyeceğimiz şeyler.
Sonuçta kim Beyonce’nin yeni bir albüm daha çıkarmasını ve turda ülkesini ziyaret etmesini istemez ki?
İrlanda kürtaj yasağını kaldırdı, bu yeni gelişmenin 2019’a da gelmesini ve başka ülkelere ışık tutmasını, kadın haklarının gelişmesine katkıda bulunmasını istiyoruz çoğumuz. Suudi Arabistan gibi batı ülkelerinin belki de iğrenerek baktığı bir ülkede kadınlara ilk defa araba sürme ve spor stadyumlarına giriş hakkı verildi. Belki de bunlar bizim için küçük adımlar ancak kadınların tek başına dışarı bile çıkamadığı bir ülkede bu büyük bir gelişim, sonuçta damlaya damlaya göl oluyor.
Romanya’da gerçekleşen ‘Eşcinsel evliliğe yasak gelmeli mi?’ referandumu başarılı olmadı. Bunun 2019’a da gelip başka ülkelerde de yerleştirilmesini hatta verilip insan haklarına katkıda bulunmasının iyi olacağı fikrindeyiz.
2018 yılı sinema için fevkaledeydi, Marvel bizi pek çok filmle kutsadı, Rome adlı film dünyanın en iyi filmlerinden biri seçildi. 2019’da Marvel’ın iple çektiğimiz bir çok filmi daha gelecek.
Bundan çıkarmamız gereken bir ders varsa da bir kuruşun iki tarafının da olduğunu hatırlamak, yazı tura atarken iddianı koyduğun tarafın kazanmasını diler insan. 2019’da pozitif şeyler isteyin ki gerçekleşsin. Beyonce’nin yeni müziğiyle ilgili magazinler şimdiden yazılar paylaşmaya başladılar bile.