Yeni Teknolojiler, Yeni Problemler

Biliyorsunuz ki teknoloji her gün gelişiyor. Her gün yüzlerce yeni uygulama ortaya çıkıyor ve tabi bunun bize hem faydası hem de zararı dokunuyor. Bugün ise son yılda popülerliği çokça artmış bir teknolojiden bahsedeceğim.

ChatGPT gibi yeni çıkan yapay zekalar, artık çok daha gelişmiş ve hem hukuki hem de etik açıdan hassas bir konu olan, liderlerin tarzında konuşup görüntü oluşturabilen yapay zekalardan bahsedeceğim. Bu bence etik olmamalı çünkü yaptıkları bu şeyler, dünya içi kaos bile çıkaracak boyutta. Nasıl önlemler alabiliriz?

1- Önlemler

a) Alabileceğimiz önlemlerden biri, yapay zekayı bu konuda eğitmek. Örneğin, eğer böyle bir teşebbüste bulunulursa direkt olarak bir uyarı, ikici seferde ise yetkililere bir uyarı gönderilebilir.

b)Başka bir önlem, toplumu uyarmak. Toplumlar bu konuda daha bilinçli olursa eminim bu kadar kaos olmayacaktır.

c) Yasa koymak da bir çare. Böylece suçlu kim olursa olsun, cezasını çekecek.

Çözümlerden de bahsettiğime göre, şimdi size neden etik olmadığını açıklayacağım.

Eğer ChatGPT kullanılırsa (herhangi bir evrakta) bu etik olmayacaktır çünkü bu evraklar/ kayıtlar ülkeler arası çatışmaya yol açabilir. Bir örnek vereyim, şuan devam eden İsrail-Filistin savaşı. Bu savaşta çok küçük bile olsa ChatGPT’nin rolü olduğunu biliyor muydunuz? ChatGPT ile yapılan bir konuşma esnasında ona yöneltilen “ İsrail ve Filistin arasındaki savaşta, Gazze’nin hangi ülke tarafında olmasını isterdin?” sorusuna cevap olarak: “Ben savaş yanlısı değilim ama savaşın kazananının İsrail olacağı ve Gazze’nin İsrail’e ait olacağından şüphem yoktur.” demiştir. Yapımcılara giden yüzbinlerce şikayet sonrası, bu soruyu ‘Yasaklı Sorular’ bölmesine eklemişlerdir. Her ne kadar ChatGPT’ye sormak isteseniz de o size bir cevap vermeyecektir. Bu da ChatGPT gibi AI uygulamalarının aslında toplum yapısına zarar verdiğini gösterir.

 

(Visited 30 times, 1 visits today)