Yeni Öğrenme Modeli

Dünya’nın ilk öğretmensiz okulu geçtiğimiz yıllarda Fransa’nın Paris şehrinde açıldı. Programlama üzerine eğitim veren okul, gelecek yıllarda yeni eğitim modeli olması öngörülen öğretmensiz okul fikrini amaç edinmiş. Bu okulda öğrenciler konuları birbirlerine öğreterek hem etkileşim halinde oluyorlar, hem de konuları öğrenip pekiştirme imkanı buluyorlar. Bu okul, yeni eğitim modeli için ilk adım. Fakat gelecek yıllarda eğitimin tamamen böyle olması doğru olur mu?

2030’a kadar uygulanıyor olması beklenen yeni eğitim modeli gelecekteki okul kavramı hakkında bize birkaç ipucu veriyor aslında. Bu model, öğretmensiz hatta okulsuz bir eğitimin mümkün olacağını, derslerin ise çoğunlukla internet üzerinden bireysel öğrenileceği ve öğrencilerin konuyu birbirlerine anlatacağını belirtiyor. Eğitimde öğretmek yerine rehber olmak, yani bir bilgiyi öğretmek yerine bilgiye ulaşmak ve bilgiyi özümsemek için geçen süreci öğrenci adına kolaylaştırmanın doğruluğuna inanılan modelde teknoloji de kesinlikle aktif bir rol oynayacak.

Bu eğitim modeli ilk bakışta gerçekten çok doğru gibi görünüyor öyle değil mi? Yani herkes bazen bir konuyu kendisi çalışıp çok rahat anlayabiliyor. Öğrencilerin birbirleriyle olan bilgi paylaşımı da bazen konuların anlaşılmasında çok daha etkili olabiliyor çünkü iki öğrenci birbirlerini tanıyorlar ve üstünde durulması gereken önemli noktaların ne olduğunu ve karşı tarafın nasıl daha kolay anlayabileceğini az çok tahmin edebiliyorlar. Aslına bakarsak bir öğrencinin bir konuyu kendi kendine öğrenmesi de çok daha etkili olabiliyor. Bazen size de olmuyor mu, derste çok iyi anlamadığınız bir konuyu kendiniz çalışınca anlıyorsunuz. Bunun nedeni, konunun mantığını kendi kendinize tam olarak kavramanız aslında.

Öte yandan öğretmensiz eğitim modeli herkese göredir diyemeyiz de. Yani her kişi bir konuyu kendi kendine anlayamayabilir ki bu gayet doğal. Özellikle bütün bir eğitim hayatı boyunca hep “öğretilmiş” biri bir anda “kendi kendine öğrenme”ye çalışırsa elbette ki zorluklar yaşayacaktır. Bazı insanlar bir öğretmene, bir rehbere ihtiyaç duyar, bazılarıysa kendileri çalışırsa anlar ancak.

Herkes öğrenme süreci ve şekli konusunda farklılıklar gösterir. Bir kişi ya da çoğunluk baz alınarak bir eğitim veya okul modeli yapılırsa, azınlıktaki öğrenciler sıkıntı yaşayacaktır ki bu göz ardı edilemez bir sorun. Diyeceğim o ki, yeni yapılması planlanan eğitim modeli, öğrencinin özelliklerini de önemsemeli. Öğretmen, öğretici değil de rehber olursa, öğrenciler yine öğrenme sürecinin çoğunu kendileri yapmış olurlar ki bu da gelecek için iyi bir şey olur.

 

(Visited 83 times, 1 visits today)