Yeni Nesil Eğitim

Eğitim günümüzde ve eski zamanda olduğu gibi hala yaşamımızda büyük bir önem arz etmekte. Elbette bunun arkasında birçok sebep var. İlk olarak eğitim hem insanın hem toplumun ileri gitmesini sağlar. Eğitimle birlikte toplum birçok alandan gelişime uğrar. Bu alanlara sanat ve bilim gibi hayatımıza büyük etkileri olan alanlar da dahil olduğundan eğitimle birlikte toplumun yaşam kalitesi artar. Toplumsal barışı sağlamakla birlikte bundan kaynaklı sorunları yok eder ve insanları verimli çalışmaya sevk eder. İnsanlar hoş görü, sevgi ve mutluluk temin eder. Peki bize bu derece faydası olan eğitim her yerde aynı şekilde mi uygulanıyor? Bu farklılıklar eğitimin daha ileri bir seviyeye taşınmasını mı sağlar?

Son günlerde yaptığı birçok proje ve yatırımlarla kendinden konuşturan Elon Musk, eğitimde alışılmışların dışında bir yol izleyerek öğrenci alımında oldukça seçici olduğu bu okulun özellikleri ise şöyle: Sınıfsal seviyeler yok. Yani tüm sınıflar birlikte ve etkileşim içerisinde öğreniyor. Okulda herhangi bir sınav veya not sistemi yok. Derslerde çoğunlukla, günlük hayata ilişkin pratik ve ahlaki konular işleniyor. Okulda eleştirel düşünce kazanmaya her şeyden daha çok önem veriliyor ve buna ilişkin egzersizler yapılıyor. Gördüğümüz üzere dünyanın neredeyse hiçbir yerinde uygulanmayan bu sistem, her yerde görülen sınav sistemin tamamen dışına çıkarak çocukların eleştirel düşünce ve hayata ilişkin ahlaki konuların gelişmesi amaçlanıyor. Peki bu yöntem daha çok yaygınlaştırılmalı mı?

Söz konusu olan eğitim 5 ila 12 yaş arasında bulunan çocukların aldığı eğitim olduğu için o yaş grubuna çok iyi ayarlanmış bir sistem olduğunu düşünüyorum. Çocuklar sınavdan, sınıflandırmadan önce hayatın ve ahlaki değerlerin öğretilmesi kesinlikle bu eğitimi öne çıkaran en önemli özelliklerden biri olduğunu düşünüyorum. Çocuklar o yaşta ayrımdan, üstünlükten önce iyiyi kötüyü, eleştirel düşünceyi öğrenmenin çocuğa gelecek hayatından daha fayda sağlayacağını düşünüyorum.

Sonuç olarak, günümüzde her şeyin değiştiği, geliştiği gibi zamanı geldiğinde eğitim anlayışının da değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde artık sınava dayalı bir sistemden çıkıp daha bireysel gelişimi öne çıkaran eğitimle, hem çocukların eğitim olan bakış açısı hem de sınav fobisi düşüncesini kaldırmış oluruz. Bu yüzden de bu ve bu gibi okulların daha çok yaygınlaştırılması taraftarıyım. Tabi ki bunu uygulayan sadece bir okul olduğundan dolayı eğitimin daha kaliteli olduğu söylenebilir. Bu yaygınlaştığında aynı kalitede eğitim verilebilir mi? Bu da bir tartışma konusu. Tüm bunlarla birlikte eğitimin toplumu geliştiren en önemli şey olduğunu ve gerekirse zaman zaman belirli yenilikler getirilerek gelişen dünyaya ayak uydurulmasını sağlamamız gerek. Eğitim karşılaştırma veya sınıflandırma için değil, gelişim içindir. Şu an sahip olduklarımızın hepsini bilime, eğitime borçlu olduğumuz gibi gelecekte sahip olacaklarımızı yine eğitime borçluyuz. Unutmayın ki,insan eğitimle doğmaz ama eğitimle yaşar.

(Visited 59 times, 1 visits today)