Yeni Çağ Müziği

Popüler kültürün bir parçası haline gelen bazı kişilerin dinleyip bazılarının ise birkaç anlamsız kelimenin ve cümlenin bir araya gelmesi olarak gördüğü şarkılar artık Türkiye çapında dinlenmeye başlanmış durumda. Genel olarak gençlere hitap eden bu müzik türünü nereye gitsek duymaya başladık. Farklı müzik türünden popüler olan çeşitli sanatçılar bile “Ghetto” ya da “Drill” olarak tanımladığımız bu türden şarkılar çıkarmaya başladı.

 

Peki ya gençlerin bu müziğe bu kadar ilgi duymasının sebebi ne olabilir. Bu duyulan ilgi iyi yönde ve kötü yönde duyuluyor olabilir. Öncelikle bu tarz şarkıların ritminden ve melodisinden bahsedelim. Genelde belli bir ritimde ilerleyen bu şarkıların melodisi farklı müzik aletlerinden çıkan seslerle birlikte hareketli ve hızlı ilerliyor. Bu da eğlenmeyi seven ve hareketli bir yaşantıya sahip ya da bulunduğu ortamın daha sesli ve eğlenceli olmasını isteyen gençlerin bu şarkıları tercih etmesine yol açıyor. Partilerde ve eğlence yerlerinde bu tarz müziklere rastlamamızın sebebi de budur. İlgi çekici olan başka bir özelliğe ise her ne kadar bir araya gelince pek bir anlam ifade etmiyor olsalar da şarkıların sözleridir. Z kuşağı gençlerinin ilgi alanları geçmiş kuşaktaki gençlere göre değişiklik gösteriyor. Yeni kuşak üzücü bir şekilde suç, alkol, sigara, cinsellik, küfür gibi konuları marifet olarak görmeye başladı. Bu şarkıların sözleri de tam olarak bu konuları barındırıyor. Bu tür şeyleri havalı bulup özenenler genel olarak hayatının genelinde bu şarkıları dinliyorlar. Bu da tam olarak bu müzik türüne duyulan ilginin kötü yanı oluyor. Bu tarz konuları insanlara özendirmesi…

Bir başka ilgi çekici faktör ise şarkıların klipleri olarak gösterilebilir. Kliplerdeki durum da maalesef aynı sözlerdeki durum gibi. Lüks arabaların yanında tütün içeren maddeler kullanıp, kameraya çete işaretleri gösterirken başından aşağı sahte para yığıyan birkaç kişi barındırıyor klipler. Bu saydığım özelliklerden en az ikisi her zaman bu tarz müzik kliplerinde yer almakta. Sözler ve klipler gençlerin isyankar yönünü yansıttığı için onların dikkatini çekmekte ve içlerindeki eylemlere daha çok özendirmekte.  

Sonuç olarak bu müzikler gençlerin hayatına hareket ve heyecan kattığı gibi aynı zamanda kötü alışkanlıklara ve eylemlere de sürüklemektedir. Sanat; bir duygunun, tasarımın, güzelliğin vb. dışa vurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümüne denir. Bu şarkılar kendi özelliklerini yansıttığı ve isyankarlık, sokak hayatı gibi farklı konuları ele aldığı için sanat olarak adlandırılabilir. Ancak sanat olması dışarıya iyi bir etki bırakması gerektiği anlamına gelmez. Farklı ortamlarda büyüyüp gelişen gençlerin bu tarz müzikleri benimsemesi normaldir bana kalırsa üzerlerinde bıraktığı etki açısından yanlıştır da. Bence böyle şarkılar yayımlanmadan önce sözleri ve klipleri kontrol edilip, dinleyiciler için uygun olup olmadığı belirlenip öne sürülmelidir. Müzik bize hoş ve eğlenceli bir zaman geçirme aracı gibi gözükse de asıl önemi, insanı canlı tutan ve vücudunda kesintisizce akan bir özellik taşımasıdır. -Sufi İnayat Khan

(Visited 28 times, 1 visits today)