Yemeğin Psikoloji Üzerinde Etkileri

Çikolata, yemek mutluluk verir derler. Sürekli reklamlarda  görmüşsünüzdür. Gerçekten öyle mi değil mi? Veya bu sadece çikolata için mi böyle? Bana soracak olursanız, bu insandan insana değişen bir duygudur. Çünkü, her insanın damak zevki birbirinden farklıdır. Yine de şunu söylemek mümkün: Sevdiğimiz bir şeyi yediğimiz zaman kendimizi daha iyi hissederiz ama hepimiz farklı yemekleri sevebiliriz, sevdiğimiz için bir tek yiyecekle ilgili bu yargıya varamayız.

Sadece insanlar için değil, diğer canlılar içinde beslenme bir yaşam kaynağıdır. Örneğin iyi beslenen bir hayvan hatta bitki bile benzerlerinden daha iyi, mutlu ve sağlıklı görünür. O halde iyi beslenme güzel yemekler ile sağlık ve mutluluk arasında bir bağ vardır.  Bunun tam tersini düşünürsek sevmediğimiz bir yemeği yemek zorunda kaldığımızda, kendimizi kötü hissederiz. Beslenme, yemek yeme günlük hayatımızda en çok yaptığımız şeylerden biridir. Bu nedenle kendimizi iyi hissetmek için sevdiğimiz yiyecekleri  yiyebilmeliyiz yoksa günde birkaç kez durduk yere kendimizi kötü hissederiz bu da mutsuzluğa neden olur. Şunu da eklemem gerekir ki bize mutluluk veren sevdiğimiz yiyecekler aynı zamanda faydalı olmalıdır. Sağlıklı olmayan yiyeceklerin verdiği mutluluk, mutluluk değildir. Farkında olmasak da bize zarar verebilir. Bu durumda başka bir mutsuzluğa dönüşebilir.

Sonuç olarak yemek yemek bir yaşam enerji ve mutluluk kaynağıdır ancak yediklerimiz sağlıklı ve faydalı olmalıdır. Bana göre beslenmenin en önemli ölçüsü, yemeğimizin yeterli, sağlıklı ve faydalı olması gereğinden fazla olmamasıdır.

 

(Visited 24 times, 1 visits today)