Yediklerimizin Akla Etkisi

Hangi yiyecekleri yememiz ve yemememiz gerektiğini bilmek, özellikle uzmanların söylemleri sürekli olarak değişip çeliştiğinde  kafa karıştırıcı olabilir. Ancak araştırmalar, fiziksel sağlığımızı etkilemenin yanı sıra yediklerimizin, hissetme biçimimizi de etkileyebileceğini gösteriyor. Diyetinizi iyileştirmek; ruh halinizi iyileştirir, size daha fazla enerji verir, daha net düşünmenize yardımcı olur.

Kan şekeriniz düşerse yorgun, sinirli ve depresif hissedebilirsiniz. Düzenli yemek yemek ve enerjiyi yavaş salan yiyecekleri seçmek şeker seviyenizi sabit tutmanıza yardımcı olacaktır. Yavaş salınan enerji gıdaları şunları içerir: makarna, pirinç, yulaf, tam tahıllı ekmek ve tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar.

Hızlı ipuçları:
Kahvaltı yapmak güne iyi bir başlangıç yapar.
Büyük bir öğle ve akşam yemeği yemek yerine, gün boyunca daha düzenli aralıklarla daha küçük porsiyonlar yemeyi deneyin.
Tatlılar, bisküviler, şekerli içecekler ve alkol gibi kan şekerinizin hızla yükselmesine ve düşmesine neden olan yiyeceklerden kaçının.

Protein, beyninizin düşüncelerinizi ve duygularınızı düzenlemek için ihtiyaç duyduğu kimyasalları oluşturan amino asitleri içerir. Ayrıca daha uzun süre dolgun hissetmenize yardımcı olur. Protein şunları içerir: yağsız et, balık, yumurta, peynir, baklagiller (bezelye, fasulye ve mercimek), soya ürünleri, kuruyemişler ve tohumlar.

Kafein bir uyarıcıdır, bu da size hızlı bir enerji patlaması vereceği anlamına gelir, ancak daha sonra endişeli ve depresif hissetmenize, uykunuzu bozmanıza (özellikle yatmadan önce alınırsa) veya aniden almayı bırakırsanız yoksunluk belirtileri vermenize neden olabilir. Kafein içeren ürünler: çay, kahve, çikolata, kola ve diğer üretilmiş enerji içecekleri.

Hızlı ipuçları:
Çay, kahve veya kola içerseniz kafeinsiz versiyonlara geçmeyi deneyin.
Daha az kafein içerseniz veya tamamen kaçınırsanız, oldukça belirgin bir şekilde daha iyi hissedebilirsiniz.

Beyninizin iyi çalışmasını sağlamak için yağ asitlerine (omega-3 ve -6 gibi) ihtiyacı vardır. Bu nedenle, tüm yağlardan kaçınmak yerine, doğru olanları yemek önemlidir. Sağlıklı yağlar: yağlı balık, kümes hayvanları, kuruyemişler (özellikle ceviz ve badem), zeytin ve ayçiçek yağları, tohumlar (ayçiçeği ve balkabağı gibi), avokado, süt, yoğurt, peynir ve yumurtalarda bulunur.

Bununla birlikte, zihinsel sağlığınızı koruma umuduyla diyetinize odaklanmak için hala iyi bir neden var. Chocano-Bedoya, “Akdeniz tarzı bir beslenme düzeni ve daha düşük depresyon riski için tutarlı kanıtlar var” diyor.

Akdeniz diyeti meyveler, sebzeler, zeytinyağı, kepekli tahıllar ve tavuk ve balık gibi yağsız proteinler açısından zengindir ve kırmızı et ve sağlıksız yağlar bakımından düşüktür. Gelecekteki araştırmalar, Akdeniz diyetinin depresyon riski üzerinde bir etkisi olmadığını belirlese bile, bu beslenme planını benimsemek için hala çok sayıda başka neden var. Chocano-Bedoya, “Örneğin, Akdeniz diyeti daha düşük tansiyon, daha iyi bilişsel işlev ve daha düşük diyabet ve kardiyovasküler olay insidansı ile de ilişkilendirildi” diyor. “Akdeniz tarzı bir diyet gibi genel olarak sağlıklı, yüksek kaliteli bir diyet modelini, yalnızca depresyon riskini azaltma potansiyeli için değil, aynı zamanda kendi başlarına daha sonra artabilecek diğer kronik durumların genel olarak daha düşük riski için de tavsiye ederim.”

(Visited 17 times, 1 visits today)