Hiç merak ettiniz mi gelecekte neler yaşayacağımızı? Ben ettim. Bildiğiniz gibi 2023’ün başlarındayız, acaba yedi yıl sonra hayatımızda ne gibi değişiklikler olacak?
Her geçen gün teknoloji gelişiyor ve hayatımız kolaylaşıyor. Yedi yıl sonra hayatımızın altmışını teknolojik aletler ile geçireceğiz ve bu da teknolojinin hayatımızın bir parçası haline geldiğini gösteriyor. Hazır teknoloji demişken yapay zeka da güçlenecek ve bu bir sürü şeyi etkileyecek, mesela eğitim, hizmetler, turizm ve hatta ekonomiyi…
Bunun iyi ve kötü yanları var: İyi yanlarına örnek verecek olursak merak ettiğimiz şeyleri internetten bulabilmemiz veya eğitimimizin kolaylaşmasın söyleyebiliriz, kötü yanlarına ise hayatımızın çoğunu teknolojik aletlere bakarak geçirmemizi verebiliriz.
Şimdi teknolojiyi bir kenara bırakıp metaverse geçelim. Aslında bu da teknolojiye giriyor ama buda 2030 ‘da gelişecek. Son zamanlarda “metaverse” kavramını çok sık duyuyoruz. Kendinden çok sık bahsedilmeye başlanan ve teknoloji devlerinin son zamanlarda büyük bir yatırım yapmaya başladığı metaverse nedir? Kısaca açıklamak gerekirse metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan kolektif bir sanal paylaşım alanına, içinde bütün dijital dünyaların bulunduğu ‘kurgusal evrene’ verilen isimdir. Birçok kişiye göre gelecekte metaverse sanal gerçeklik ya da arttırılmış gerçeklik yoluyla ulaşabilmek mümkün olacak.
Şimdi biraz da eğitime değinelim. Öncelikle bizim bildiğimiz anlamda okullar değişikliğe uğrayacak. Tüm öğrencilerin aynı eğitimi farklı öğretmenlerden aldığı ve konu üzerine çalışmak için eve gönderdiği bir sistem. Bunun yerine tüm öğrencilerin akşam evde en iyi öğretmenin veya bir “influencer”in anlattığı video dersi izleyip gündüz okulda yapay zeka destekli olarak konuya çalıştığı bir düzen hayal edin, işte buna tersine sınıf deniyor. Yapay zeka her öğrencinin takıldığı yeri anlayıp ona özel sorular soruyor ve öğretmene hangi öğrenciye hangi detayı anlatması gerektiği hakkında bilgi veriyor. Hatta buna ek olarak sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak evden sanal olarak okula gidilen bir gelecek de olası. Tersine sınıfın öncülü bir sistem Amerika’da Khan Akademi ile beş yıldır uygulanıyor. Yapay zeka destekli okul sayısı da Çin’de binin üzerine çıktı bile.
Yedi Yıl Sonra
(Visited 38 times, 1 visits today)