Yaşasın Karikatür!

Merhaba arkadaşlar,

Ben bu ay sizlerle karikatürün ne kadar zevkli, eğlenceli ve keyif veren bir etkinlik olduğundan bahsetmek istedim. Konuyu birkaç bölümde ele almak istiyorum:

– Karikatür çizmeyi eğlenceli kılan ne olabilir?

– Karikatürün sanattaki yeri nedir?

– Karikatür çizmeyi önemli kılan içindeki heves ve ilham olabilir  mi?

– Sanat ve karikatür ilişkisi nelerdir?

– Benim karikatür hayatım.

KARİKATÜR ÇİZMEYİ EĞLENCELİ KILAN NE OLABİLİR?

Tabi çizerken verilen emektir!  Bu emeğimizi de değerli kılan iş ise içine kattığımız sevgi ve duygudur. Sevgi ve duygu aslında en önemlileridir. Çünkü eğer ki sevgi ve duygu olmasa  sanat olmazdı. Tabi ki sanatsız bir ülke yaşanılamaz ve soluk alınamaz bir ülke haline gelir. Fakat bana göre eğlenceli kılan en önemli madde bu olsa da sadece bununla sınırlı değildir. Çizdiğiniz o karikatüre attığın her darbe fırçası bile o karikatürü eğlenceli kılan değil midir? Sizce de öyle değil midir? Zaten sanat bu değil midir? Eğer bu değilse sanat kavramı ne olabilir ki? Acaba hayatta sanat kavramını bilmeyen insanlar olabilir mi? Bence bu konuyu düşünün ve kendinize” ben sanat nedir biliyor muyum?” sorusunu bir kez sorun. Çünkü sanatın ne olduğunu bilmeyen bir ülke sanatsız yaşamaya mahkumdur. Peki fırça darbesi dışında özellik olabilir mi? Evet tabi ki olabilir mesela karikatürü  oluşturmaya çalışırken ki fikir bile  hem sanatsal yönünüzü hem de karikatürün çizmenin eğlenceli yönünü hissetmenizi sağlar. Ama bazen fikir oluşturmakta zorlananlar olabilir ve “bunun neresi zevkli” diyen de. Hayır bu şekilde düşünmeyin, karamsar olmayın! Evet zaman zaman  ben de bu konuda çok zorlanıyorum ama düşünün; eğer zevkli olmasa onu çizerken ve fikrin geldiği andaki his, mutluluk, sevinç ve artan kalp ritmi karikatür çizme eyleminden kaynaklanmıyor mudur? Sizce haklı mıyım? Yanlış düşünüyor olabilir miyim? Emin olun bu işi 1-2 yıl boyunca yaptıktan sonra 89-100 yaşlarında bile bunla uğraşmanızı normal kılıyorum. Fakat sanatı yaşamayanların anlaması zordur. Lütfen öyle insanların sizi engellemesine izin vermeyin ve onlara sanatı anlatın.

KARİKATÜRÜN SANATTAKİ YERİ NEDİR? 

Herkes resmin bir tür sanat olduğunu biliyor. Peki karikatürün sanattaki önemini biliyor muyuz?  Ya da sanatın ne kadar önemli olduğunu? Karikatürün sanatta yeri büyüktür ve bunun asıl sebebi ise sanatta resmin çok fazla önem taşımasıdır. Aslında karikatürün zevkli, eğlenceli, neşe dolu olmasının sebebi komik ve eğlendirici esprilerle dolu olmasıdır. Mesela ben kendi okulumda gittiğim karikatür kulübünde her ders  arkadaşlarımla sürekli espri yapar dururduk. Elif hoca gibi bir hocamızda olunca her dakika kahkahaya boğulurduk ve dersin nasıl geçtiğini anlamazdık. Karikatürün önemini anlamış olduk

KARİKATÜR ÇİZMEYİ EĞLENCELİ KILAN İÇİNDEKİ HEVES VE İLHAM OLABİLİR Mİ?

Aslında buna kısaca cevap verecek olursak evet deriz. Ama her zaman açıklamak ve içindekini hevesle anlatmak en güzelidir. Ben de size şimdi uzunca açıklayacağım. Galiba herkes heves ve ilhamın ne olduğunu biliyor. İlham ile yapılan iş hep ama hep tutkulu olur. Bunun zıttı olamaz ve arkadaşlar asla ama asla başkalarının sizin ilhamınızı, hevesinizi, kırmasına izin vermeyin. Heves zaten bir nevi tutkudur.

Ne hevessiz tutku ne tutkusuz heves olmaz; yani heves ve tutku bütündür, kardeştir ve ayrılamazlar. Heves ve tutkunun kardeşliği gibi heves ve ilhamda birer kardeştir.

SANAT VE KARİKATÜR İLİŞKİSİ NEDİR?

Herkesin bildiği gibi karikatür bir resim sanatıdır. Resim de bir sanat olduğu için otomatikman karikatür sanat olmaktadır. Peki karikatürün sanattaki önemi ne kadar fazladır? Bunu konuşucağız sorular yönelteceğim ve sizler de  düşüneceksiniz. Başlayalım :

Sizce karikatür sanatın yüzde kaçı olabilir?

Bence % 70’i olabilir. Çünkü karikatür espri yapmaktan doğar ve her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de espri yapmayı seven insan çok fazladır. Espri yapmayı seviyorsan ve bir de güzel resim yapıyorsan bu hobi senindir!

Sizce karikatür sanatından vazgeçebilir miyiz ?

Bence hayatta sanat kaybolma riski görse bile resimle uğraşanların üçte ikisi karikatür olabilir. Ama ben bu güçlü ülkenin ne karikatürden ne de sanattan vazgeçeceğini düşünmüyorum.

BENİM KARİKATÜR HAYATIM 

Normalde bu yıl okulumuzda bulunan ve denemek için seçtiğim karikatür kulübü bana çok şey kazandırdı. Mesela kendimde bulunan espri yeteneğini keşfetmiş oldum. Ayrıca komik resimler ve derste yaptığımız şakalar, tatlı sohbetler  bu kulübe olan ilgimi artırıyor. Bu yıl gittiğim karikatür kulübünü her zaman hobi olarak yapacağım. Ayrıca beni karikatürde başarılı olduran ve bana destek olan Elif Hoca’ma teşekkür ederim.

(Visited 116 times, 1 visits today)