Yaşanılabilir Bir Dünya İçin ELEKTRİKLİ ARABALAR
Yaşanılabilir Bir Dünya İçin ELEKTRİKLİ ARABALAR

Yaşanılabilir Bir Dünya İçin ELEKTRİKLİ ARABALAR

Yaşanılabilir Bir Dünya İçin Elektrikli Arabalar

Fosil kökenli yakıtların çevremize ne kadar çok zarar verdiğinin farkında mısınız?

Fosil kökenli yakıtların çevremize verdiği en büyük zarar, küresel ısınmadır (global warming). Küresel ısınma  karbodioksit gibi zararlı sera gazlarının yarattığı etkiyle dünyamızın sıcaklığında artışa neden olmasıdır. Bu zararlı sera gazları Dünya’mızı bir cam küre gibi sararak Güneş’ten gelen ısının tekrar uzaya dönmesini engellerler. Bu da dünyamızda aşırı ısınmaya neden olur. Isınmanınsa Dünya’ya olumsuz etkisi çok yönlüdür. Mesela ısınma kutuplardaki buzulların erimesine neden olur. Bu da kutuplarda yaşayan hayvanların hayatını olumsuz etkiler. Ayrıca deniz seviyelerinin yükselteceği için kıyı kentleri sular altında kalır.

Dünya sıcaklığında 1800’lerin sonlarından bu yana 0.4C ila 0.8C arasında artış gözlemlenmiştir.  Ancak son 20 yıldaki artış hızı aynen devam ederse, yüzyılın sonunda geri dönülemez bir noktaya gelineceği tahmin edilmektedir. Bilim insanları bu değişimin 1.4C ile 5.8C arasında olacağını ön görüyorlar. Bu da Dünya’nın çölleşmesine sebebiyet verir.

Günümüzde otomobil kullanımı lüks sayılmamakta. Ve birden çok araç bulunan ev sayısı git gide artmaktadır. Kullandığımız araç sayısı ise milyarı geçmiştir. Ayrıca günlük hayatımızda kullandığımız otomobiller petrol türevi ( benzin, mazot,… ) yakıt kullanmaktadır. Artık bir önlem alınmazsa çevremizde yaratacağı olumsuz etkilerin düzeltilmesi mümkün olamayacaktır. Ancak insanlar otomobil kullanımından vazgeçmeyeceğine göre çevremizi korumak için yeni bir teknoloji şarttır.

Çevreyi korumak amacıyla elektrikli araçlar umut vadetmektedir. Çünkü elektrikli arçların hiçbir zararlı gaz yayılımı yoktur. Klasik otomobillerle karşılaştırıldığında neredeyse sessizdir. Şehirlerin gürültüsü de düşünüldüğünde sessiz olmasının ne kadar önemli olduğu daha iyi bir şekilde anlaşılacaktır.

Gerçi henüz geliştirilme aşamasında olduğu için piyasaya ilk sürülen modelleri çok pahalıdır. İlk elektrikli otomobillerin menzili çok kısa, aküleri çok pahalı ve ağırdır.   Elektrikli araba kullanımını artırabilmek için akü kiralama modeli geliştirilmiştir.  Ayrıca akü dolum istasyonları ( şarj istasyonları ) nadirdir. Yaygın olarak kullanılmadığı için yarattığı güvenlik riskleri tam olarak bilinememektedir.

Elektrikli arabaların kabul görmesini kolaylaştırmak için klasik otomobillerin ve elektrikli otomobillerin iyi özelliklerini birleştirerek ara modeller yapılmıştır. Ve bunlara hibrit ( hybrid ) otomobiller denmektedir. Bu otomobillerin üzerinde hem elektrik motoru hem de içten yanmalı motor bulunmaktadır. Elektrikli otomobillere kıyasla çevreyi daha fazla kirletmesine rağmen daha uzun mesafeler katedebilmektedirler ve daha güçlüdürler. Yakıtını her yerde bulabilirsiniz. Hibrit arabaların da elektrikli arabalar gibi fiyatları yüksektir.

Yazdıklarıma bakılınca ilk başta hibrit aracın sahiplenilmesi daha mantıklı görünmektedir. Ancak benim birinci tercihim elektrikli otomobillerdir. Onları satın alarak doğaya katkıda bulunduğumuz gibi ARGE ( Araştırma Geliştirme, R&D- Research & Development ) çalışmalarına da katkı sağlayarak elektrikli arabaların mükemmelleştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayabiliriz.

Doğa EVGÜR

Kaynakça

http://www.sabah.com.tr/egitim/2017/01/19/kuresel-isinma-nedir-kuresel-isinmanin-nedenleri-ve-sonuclari-nelerdir 15.10.2017

http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/kuresel-isinmanin-nedenleri-nelerdir 15.10.2017

https://onedio.com/haber/maddede-kuresel-isinma-379484 15.10.2017

https://www.tesla.com/ 15.10.2017

(Visited 68 times, 1 visits today)