Yaşanabilir Yarınlar ve Daha Temiz Bir Dünya

Günümüzdeki birçok insan açlıkla mücadele ediyor. Bunun yanı sıra diğer insanlar ise çok var olduğuna inandığı yemeğin 1/3’ni yemeyip çöpe atıyor, hem israf hem de çevre kirliliğine katkı sağlıyor ve farkında olmadığı halde çok fazla olumsuz şeyin sebebi oluyor.

Peki aklımızdaki soru bunu nasıl değiştirebiliriz? Eğer yemek fiyatlarına zam getirirsek ülkede bir kriz çıkar maaşları da artırırsak durum yine aynı yerde biter. O zaman ne yapmalıyız? Bence marketlerde yemeklerin hatta her şeyin sınırlı bir miktarda koyulmasıdır. Bu koyulan ürünlerin içindeki gramajlarını da azaltabiliriz; fakat iş marketlerde ya da devlette değil daha çok kendimizde bitiyor. Neden? Çünkü marketlerdeki ürünlerin gramajları azaltıldı da ne oldu insanlar buna yine alışacaklar ve yine çoğu yemeğin 1/3’ünü çöpe atacaklar. Bunu azaltmanın bir yolu daha var hayvanların yiyebileceği yemekleri çöpe atmayıp hayvanlara dağıtabiliriz. Dışarda aç insanlar kadar aç hayvanlar da var. Birazcık da devletin el sürmesi gereken meseleler var. Devlet bizim attığımız yemeklerde olsa başka bir şeyler de olsa o çöpleri doğaya bırakıyorlar, sonra yüksek seviyede koku ve çevre kirliliği oluyor. Bunu engellememizin tek yolu insanlarımızın bilinçlendirmedir. Eğer geri dönüşüm kullanmaya daha yatkın olsak bu kadar fazla çevre kirliliği oluşmaz, geri dönüşümde yüzlerce şey yeniden kullanım haline geliyor ve insanlar dönüştürülen şeyleri bir kez daha kullanabiliyor ama çoğu insan bu konuda bilinçsiz olduğu için geri dönüşüme atmak yerine çöp kutlularına atıyor. Bu konudan sorumlu olan insanlar kontrol etmeden direk doğaya bırakıyorlar. Bu yüzden geri dönüşüm onaylı çöplerimizi geri dönüşüm kutusuna atmalıyız. Böylelikle hem tasarruf ederiz hem de kirliliği önlemiş oluruz; ama iş hala bitmedi. Geriye kalan şeyleri nasıl ortadan kaldıracağız? Çoğu götürülen çöp yakma ve gömme işlemine uğruyor diğer yarısı ise doğaya bırakılıyor. Yakma işlemi hiçbir insanın olmadığı ya da kapalı bir alanda yapılırsa zararı olmaz; çünkü havayı kirletmiyor ve insanları zehirlemiyor. Peki ya gömme işlemleri direk toprağa bırakırsak toprağın belirli bir alanı verimsiz olur. Açtığımız çukurun yanlarını kalın bir şeyle kaplayacağız ya da insanlardan ve tarımdan uzakta olan bir yerde yapılmalı.

Kısacası insanlar bilinçlendiğinde ve doğaya olduğundan daha fazla önem verirse doğada bize o kadar iyilik yapacaktır. Çevre kirliliği hem insanlara hem de yaşadığımız dünyaya zararlı ama insanlar bunu yapmaya devam ediyorlar. Artık yapmamalarını ümit ediyorum. Lütfen dediklerimi ne anlatıyor bu diye geçmeyin, bu anlattıklarım dikkate alınması gereken şeyleri Dinlemeniz dünyamızın yararına olacaktır.

(Visited 26 times, 1 visits today)