Yasalarla Engelleri Kaldıralım

ENGELLİ ile ilgili görsel sonucu

İlk etapta başlığı okuduğumuzda aslında önce birey olarak, sonra toplum olarak tabii ki bir konuda bir zorunluluğa bağlı olmadan üzerimize düşen görevleri yapmalıyız.

Ama kesinlikle bu konuda bazı yasalara ve uygulamalara da ihtiyaç vardır. Bireysel olarak yapamadığımız toplumun gücüyle ortaya çıkar. Ayrıca sivil toplum kuruluşları ve diğer kurumlar tarafından da desteklenmelidir. Kamu spotu oluşturulmalıdır. Bunların yasa olarak uygulanması dolaylı olarak toplumunda mutluluğu demektir. Hayatı kolaylaştıran yasaların kimseyi rahatsız edeceğini düşünmüyorum. Bunun yasalarla zorunlu hale getirilmesinin de kimsenin hak ve özgürlüğünü kısıtlamadığı sürece bir zararı olmayacağını düşünüyorum. Engelli insanların sosyal hayatta yaşamalarını sağlayacak kuralların zorunlu hale getirilmesi ve hayatları sadece kolaylaştırır. Örnek vermek gerekirse kurumlara, kuruluşlara, özel sektörlere getirilecek asansör, engelli yürüyüş ve araba yolu, engelli tuvaleti, otobüs ve araçlarda engelli insanların binmesini kolaylaştıracak düzenekler evet belli bir maliyet gerektirebilir. Bu da belki gönlü zengin yardım yapmayı seven insanlarla çözülebilecek bir konu olduğu kanaatindeyim. Yasalaştırıldıktan sonra kesinlikle yapılıp yapılmadığı denetlenmelidir.

Bir başka açıdan kamu kurum ve kuruluşlarla özel sektörlerde engelli personel çalıştırılması kanunlaştırılmıştır. Zorunludur. 70 insanın çalıştığı bir sektörde en az 2 engelli personel çalıştırılmalıdır. Engelli insanların hayatını bağımsız bir şekilde sürdürmesini sağlaması amacıyla fiziksel, sosyal, zihinsel ve mesleki beceriler geliştirmeye yönelik hizmetler veren kuruluşların açılması zorunlu olmalıdır. Bu yerleri açacak kişilerde yine toplumun içinden bireylerdir. Yani toplum adınadır.

Mutlu bir toplum için eğer engelleri kaldırmaksa konu, evet yasalarla düzenli bir hale getirilm

 

 

 

(Visited 139 times, 1 visits today)