Yarının Suyunu Koruyalım

Bir bölgede nem miktarının geçici dengesizliğinden kaynaklanan su kıtlığına kuraklık denir, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda ve yerde meydana gelebilir. Çağımızın en büyük sorunu kabul edilen kuraklık, temel ihtiyaçlarımız ve yaşamımızı sürdürmemiz için gereken her şeyle doğru orantılıdır. Kuraklık uzun vadede yavaşça gelişen ölümcül bir durumdur. Her canlının temel ihtiyacı olmasıyla beraber, beslenmeyi, tarımı, yaşam alanlarını her şeye aracılık yapan su bizim için hayati değer taşısada insanlar sonsuz bir kaynakmışcasına kullanmaktan hiç çekinmiyor.

Böylesine mühim bir sorun için uzun vadeli kısa vadeli bireysel ve toplumsal olarak çeşitli çözüm yolları uygulamamız en azından bu sorun uğruna araştırmalar yapmamız şarttır.Birkaç örnekle sizi aydınlatmak isterim:

  • Betonlaşma kısıtlanmalı,doğa dostu mimari ön planda olmalı.

                  Demek istediğim, zaten kurak olan bölgelere su getirme vaatleriyle doğanın dengesiyle oynayan hatlar dizilmemeli. Aynı şekilde doğanın bize sağladıklarını geri kazandırmak amacıyla tonlarca yağan suları barajlarla biriktirmenin yanı sıra bireysel olarakta kullanılabilcek sistemler kullanılabilir.Obruk oluşumu gibi doğal afetlerede aracı olan kuraklığın ölümcül sonuçlarından kaçınmak için coğrafi bölge analizlerine göre çeşitlendirilen evlerde yine bu maddenin önerisi diyebilirim.

 

  • Su israfindan olabildiğince kaçınmak.

          Burda biraz daha bireye sorumluluk düşüyor. Bu da genelde çevreden kazanılan alışkanlıklar olduğu için, sahip olduğunuz bilinci başklarınıda teşvik etmeye çalışarak geliştirebilirisiniz.Örneğin;tıraş olma, diş fırçalama gibi, aralıklarla su ihtiyacının olduğu durumlarda mutlaka musluğu kapamalıyız, gerektiğinde açmalıyız.Banyoda geçirdiğimiz süreyi verimli kullanmalı, gereksiz uzun süreli banyoda su harcamamalıyız.Bulaşıkları elde değil de, bulaşık makinesinde yıkamalıyız.Sebze ve meyveleri musluk açık olarak elde yıkamak yerine, suyu bir sürahiye doldurup oradan dökerek yıkamalıyız.İçme suyu dışındaki suları bir kaç kez biriktirip tekrar kullanmak mümkündür.Sıcak suyu beklerken akan suyu biriktirebiliriz. Günlük alışkanlıklarımızdan dikkat etmek bile litlelerce su tassarufu sağlıyor.

 

  • Arıtma kullanmak.

          Hem bireysel hemde büyük topluluklar açısından arıtma kullanmak oldukça basit ve etkili bir yöntemdir.Tuzlu suyu tatlı suya çevirmek masraflı ve uzun bir süreç olsada mutfağınızda arıtma kullanmak çok daha pratik ve etkili olucaktır.Siz komşunuz arkadaşlarınız derken kurtarıcağınız litrelerce su 50 yıl sonra torunlarına hayati değerde bir kaynak olucaktır.

  • Termik santrallere dur diyelim.

         ÇED raporu durdurulan 500 MW güçlü Elbistan KES projesi yapılsaydı, doğadan yılda 10 milyon m³ su çekecekti. Yani iki tanesi 700 bin kişiye su ulaştıran bir Eskişehir kadar su tüketiyor. Soru burada basit, Eskişehir kadar bir halkı susuz mu bırakalım, yoksa kömürden elektrik mi üretelim?

  • Su Hasadı

          Yağış sularından maksimum fayda sağlayacak bir strateji geliştirmeyi amaçlayan su hasadı yöntemi, yağmur sularının ve yüzey akışa geçen suların toplanı biriktirilmesi, bitkisel ve hayvansal üretim için gerekli olan suyun temini ile evsel tüketim için gerekli suyun sağlanması olarak tanımlanabilir

• Optimum Sulama Programlarının Uygulanması

Tarımsal amaçlı kullanılan suların daha etkin kullanılabilmesi için sulamaların bir programa dayalı olarak yapılması gerekmektedir. Ülkemizde mevcut koşullarda sulamalar programsız ve kontrolsüz yapılmaktadır. Dolayısıyla, sulama birlik veya kooperatiflerinin gerçek işletim programları uygulayarak su dağıtımı yapması ile su daha etkin kullanılabilecektir ayrıca, her ilçeye meteoroloji istasyonu kurulmalı, bu bağlamda her işletme kendi meteorolojik verilerini kullanarak, sulama suyu gereksinimleri hesaplamalı ve sulama zaman planlamasına yönelmelidir.

 

Hiçbir kaynak sınırsız değildir.Bugünün suyuyla yarının suyu aynıdır,kaynaklarımızı verimli kullanmak kendimize yapıcağımız bir iyilik olur. Çünkü ortak doğal kaynaklarımızı beraber kullanıyorsak beraberde korumaktan yükümlüyüz.Herkes yapıyor bende gelişi güzel su kullansam ne olur diye düşünmeyin,her militrenin her damlanın bir can olduğunu unutmayın.

 

 

 

(Visited 11 times, 1 visits today)