Yapmamayı Seçmek

Pek çok insana göre hayatını gurur duyulacak eylemler ve seçimler üzerine kurmak oldukça önemli bir husus. Yapılan şeylerin sonuçlarına bakıp gururlanmak elbette çok güzel bir his fakat başka bir açıdan bakmayı hiç denediniz mi?

Aldığımız her karar, attığımız her adım geleceğimizi şekillendirir. Bir projeye yatırım yapmak, okuyacağınız okulu kararlaştırmak, yeni insanlarla tanışmak ve bunun gibi daha nice örnek… Aslına bakarsak bu adımların öyle çok büyük adımlar olması da gerekmez. Bazen farkında bile olmadan yaptığımız en ufak şey hayatımızda çok büyük ve kalıcı bir etki bırakabilir. Bu durumu kelebek etkisi ile açıklamak mümkün: Bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar ortaya koyabilmesine verilen addır ”kelebek etkisi” . Michael Faraday’ın elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürme kararı alıp bu sayede elektrik motorlarını keşfetmesi tüm dünyada yeni bir çağın başlamasına, sanayi devrimi ile birlikte günümüzde kullandığımız her teknolojik aracın temelinin atılmasına vesile olmuştur ve bu kelebek etkisine çok güzel bir örnektir. Michael Faraday’ın bu girişimiyle gurur duyduğuna hiç şüphe yok. Peki ya bu proje ile uğraşırken vazgeçtiği onca fikri hiç düşündünüz mü? Muhtemelen binlerce deneme yaptı, binlerce kez yanıldı, yanıldığı tüm fikirlerden vazgeçmek zorunda kaldı ve doğru yöntemi bulana kadar denediği hiçbir şeyi uygulamaya koymadı. Bunları uygulamaya koysaydı elinde gurur duyulacak bir proje olur muydu? Cevap kesin ve net, olmazdı. Bu durumda kanımca, onu gurur kaynağı olan  başarısına götüren yolda vazgeçtikleri ve yapmadıkları da ayrı bir gurur kaynağıdır. Bu tabii ki tek örnek değil. ” Tanrı bile batıramaz!” denen efsanevi Titanik gemisine bileti olduğu halde geç kaldığı için binemeyen tek yolcu, Dr. Besim Ömer Akalın istemsizce gelişen bu küçük hamle ile gemide yaşamını yitiren bin beş yüz elli dört yolcudan biri olmamayı başarmıştır. Bu küçük aksaklık ona gurur vermekten ziyade, hayatını kurtaran bir hamle olmuştur. Yapılmaması ile pozitif dönüş alınan şeylere kendi hayatımızda bile pek çok yerde rastlayabiliriz. Bize iyi eğitim veremeyecek o okula gitmemek, bizi kötü yollara sürükleyebilecek o insanlar ile arkadaş olmamak ya da ileride bizi zarara sokabilecek o projeye yatırım yapmamayı seçmek buna dahil olabilir.

Biz insanlık olarak yaptığımız şeylerle övünmeyi çok sevdiğimiz için buna pek dikkat etmeyiz fakat yaptığımız şeyleri yapana kadar yapmadığımız onca şey bizi asıl sonuca götürür. Ünlü girişimci Steve Jobs ” Yaptığımız şeyler kadar yapmadıklarımızla da gurur duyuyorum. Yenilik binlerce şeye hayır demektir” diyerek bu durumu çok güzel özetliyor. Sonuçta ne başarı yolundaki tek seçenek evet demektir, ne de tek yol yapmaktır.

(Visited 42 times, 1 visits today)