Yapay Şeker İçeren Ürünlerin Satışı Yapılmalı mı?

Günümüzde tatlandırıcılar artık hayatımızın her yerinde bir bölüme sahiptir. Yediğimiz çoğu yemekte tatlandırıcılar bulunmaktadır. Tatlandırıcılar çoğu yemekte kullandığımız şeker yerine kullanılabilen, maliyeti daha ucuz olan, aynı miktarda şekerden daha tatlı olan ve aynı miktarda şekerden daha az enerji içeren insanlar tarafından yapılmış yapay kimyasal maddelerdir. Tatlandırıcılar çoğu içecek içilebilen mekanlarda bulunabilir maddelerdir. Maliyeti normal şekere göre çok daha ucuz olması sebebiyle insanlar tarafından erişilmesi kolay olarak bilinir. Doğal şeker ve yapay şeker arasında çok fazla fark vardır. Peki ya bu farklar nelerdir ve insanlara neden bu kadar etkisi olur?

 

Doğal şekerler “Früktoz, “Glikoz ve “Laktoz olarak üç farklı gruba ayrılır. Fruktoz, besin içerikli maddelerin birçoğunda görülen altı tane karbon atomuna sahip olan bir monosakkarittir. Monosakkaritler basit şekerler olarak bilinir ve glikozlardan yapılırlar. Glikoz basit şekerlerdir ve hayatımız için çok mühim olan karbonhidratlardır. Glikozlar aynı zamanda şekerlerin muadili olarak da bilinir. Laktozlar ise doğada sadece sütte bulunur ve süt şekeri olarak bilinir. Disakkarittir süte aroma veren yapılar arasında en önemlisi ani süte en çok aroma veren yapıdır.

 

Korkulu Rüyamız Abur Cubur – Happy MomYapay şekerler ise “Sükroz”, “Früktoz Şurubu” ve “Glikoz Şurubu” olarak üç farklı yapı grubuna ayrılır. Bu yapılar yapay tatlandırıcı olarak bilinir. Sükroz, en yaygın olarak çay şekeri olarak bilinir. C₁₂H₂₂O₁₁ formülüyle gösterilen bir adet glikoz ve C6H12O6 formülüyle gösterilen bir adet früktoz ile yapılır. Fruktoz şurubu, mısır şurubu olarak da bilinen bir şuruptur ve mısır nişastasından elde edilir. Besinlerin dokusunu yumuşatmak için kullanılır. Glikoz şurubu, şu zamanlarda yediğimiz çoğu abur cuburun içinde bulunan nişastadan yapılan yapıdır. Glikoz da bir tür şekerdir fakat glikoz bir yapay şekerdir. Yapay şekerler çok fazla tercih edilmemelidir çünkü vücudun bazı kısımlarında yağlanma yaparak kalıcı hasar verebilmektedir.

 

Bence okullarda yapay şeker yani Glikoz Şurubu, Früktoz Şurubu ve Sakkarit (Sükroz) içeren ürünler satılmalıdır. Çünkü okullardaki kantinlerde satılan ürünlerin birçoğu abur cubur kategorisinde olup, abur cuburların da çok büyük bir oranı yapay şeker içermektedir. Benim fikrimce, eğer bir ürün yapay şeker içeriyor ise doğal olarak vücuda etkileri olumlu olmaz fakat eğer yapay şeker içeren ürünler az yenir ise vücuda çok fazla etkisi dokunmaz. Zaten eğer yapay şekerler ve yapay şeker içeren ürünlerin kantinlerde satılması durdurulursa çok fazla şeker fabrikası ve esnaf zarar eder ve ülkemizdeki şeker ve atıştırmalık üreten fabrikaların birçoğu kapanır.

(Visited 93 times, 1 visits today)