Yapay Zekanın Gelişimi ve Kontrolu

Dünya her geçen gün gelişerek üzerine koymaktadır. Dünya sadece bir kaç konuda değil, her konuda günbegün gelişmektedir. Ve benim gözümde bu gelişimin sebebi bazı diğer ülkelere göre çok fazla gelişen ülkelerdir. Bu bahsettiğim ülkeler sahip oldukları imkanlarla diğer ülkelere fark attığından dünyada gelişen tüm olayların yaratıcısı bu ülkeler oluyor. Gelişmiş ülkeler bu şekilde bir çok şeye öncü oldukları için dünyada bir kaç kişi yaptığı eserler veya keşfettikleri şeyler ile ön plana çıkmaktadır. Bence şu anda gelişimi yürütülen en büyük konu açık ara farkla yapay zekadır. Yapay zekanın gelişimi acayip hızlı yürütülmektedir. Bu hız kimilerine göre çok iyi bir şey iken kimilerine göre ise dünyanın sonunu getirecek olan şeydir.

Dediğim gibi insanlar bu konunun iyi veya kötü bir şey olduğu hakkında kararsızlardır. Bunu kanıtlamak için bir kaç örnek vermek gerekirse; Güney Afrika’da doğan Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı, girişimci ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, yapay zekanın insanlar için nükleer silahlardan daha büyük bir tehdit olduğunu söyledi ve buna karşıt olarak, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, yapay zekanın birçok hayatı kurtaracağına inandığını söyledi. Benim bu konudaki şahsi görüşüm, dünyada milyarlarca insan vardır ve bu yapay zekanın yürütülüşünden sadece bir insan grubu sorumludur. Sadece bir grup insanın sorumlu olmasından dolayı, o gruptaki insanlar dışında kimsenin düşüncesi geçerli olmayacağı için sürekli aynı fikir üzerinden işlemler yapılır ve başarısız olma ihtimali vardır.Bu ihtimali düşürmenin benim gözümde birden fazla ihtimali vardır.Bunlardan ilki bu gruptaki insanın sayısını artırmaktır.Bir diğeri ise bu gruptaki kişi sayısını ve kişileri halk tarafından seçtirmektir

Yapay zekayı biraz açmak gerekirse,yapay zekanın tarihi:Yapay zeka terimi 1956’da üretildi, ancak yapay zeka, artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar ve hesaplama gücü ve depolama alanındaki iyileştirmeler sayesinde bugün daha popüler hale geldi.
1950’lerde erken AI araştırmaları problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konuları araştırdı. 1960’larda ABD Savunma Bakanlığı bu tür çalışmalara ilgi duydu ve temel insan akıl yürütmesini taklit etmek için bilgisayar eğitimi almaya başladı. Örneğin, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) 1970’lerde sokak haritalama projelerini tamamladı. DARPA, Siri, Alexa veya Cortana’nın ev isimleri olmadan çok önce 2003 yılında akıllı kişisel asistanlar üretti. Bu erken çalışma, bugün bilgisayarlarda gördüğümüz otomasyon ve resmi muhakemenin yolunu açtı; bunlar arasında insani yetenekleri tamamlamak ve güçlendirmek için tasarlanabilen karar destek sistemleri ve akıllı arama sistemleri de var.
Yapay zeka nedir?

Yapay zeka, bir bilgisayar sistemine bağlı bir bilgisayar veya robotun canlılara benzer belirli eylemleri gerçekleştirebilmesini sağlayan bir buluştur. Yapay zeka sisteminin çalışma prensibi, mevcut durumu gözlemlemek ve gözlem sonucunu önceden belirlenen parametrelere göre işlemektir.

Sonuç olarak,yapay zeka benim gözümde doğru bir şekilde kontrol edilirse ve iyi bir şekilde gelişirse insanlık adına güzel şeylere yol açabilir.

 

(Visited 49 times, 1 visits today)