Yapay Zekanın Geleceği

Geçmiş geleceği kolayca değiştirebilirken,gelecek geçmişi değiştirebilecek bir kuvvet midir?Gelecekten gelmiş olan bir insan benim hayata bakan bütün perspektifimi değiştirebilir.Veya gelecek aynı George Orwell’a 1984’ü yazdırdığı gibi başka insanlara uyarı da verebilir.

Dinler de bize geleceğin uyarısı olarak cennet ve cehennemi kullanmıştır.Şimdi ise gelecek uyarı olarak yapay zekayı vermiştir.Ama bu sefer insanoğlu bu uyarıya geleceğin hiç beklemediği bir cevap ile çıkagelmiştir.Yapay zekayı geliştirmeye devam ederek.

“Yapay zeka ya insanlığın başına gelen en iyi şey ya da en kötü şey olacak.”

-Stephan Hawking

 

 

Geçtiğimiz günlerde Boston Dynamics tarafından yayınlanan “Parkour Atlas” adlı videosunda parkurda ve engebeli yerlerde uzmanlaşan Atlas adlı robotun insanların zorla yapabileceği bir parkuru 15 saniyeden az bir sürede tamamladığını korkarak görüyoruz.

 

parkour atlas ile ilgili görsel sonucu

Şu anda tam olarak Boston Dynamics’in ABD ordusu isteği üzerine “Robot Asker” yaptığını ve sivil satışa sunulacak SpotMini adlı köpeğimsi robotları için çalıştığını biliyoruz.

 

 

 

 

 

İnsanlığın geleceği hakkında  insanlar tarafından uyarıldığı yapıtlar da var.Mesela oyun dünyasında adından çokça bahsedilmiş olan Detroit:Become Human.

Daha 1 yılını bile doldurmamış bir oyun olan Become Human insanlığın geleceğini akıllı makinelerin-androidler-gözünden bize gösteriyor.Oyun  Olabildiğince olaya gerçekçi yaklaşmış,her-hangi gereksiz fütüristik bir olayı eklememiş ve kendi geleceğimizi bir zaman makinesi gibi göstermiştir.

 

Çeşitli anketleri bulunan “Deep Learning”adlı kuruluşun Türkiye’de 2 farklı kitlede yapay zeka ile ilgili anket yaptı.

İlk kitle gelirleri 3000 Türk Lirası üstünde olan 25-65 yaş arası vatandaşlar.

Bu kitlenin %79’u yapay zekayı merak uyandıran olarak belirtirken;

%19’u korktuğunu %2’si ise yapay zeka ile ilgili gelişmelerin gelecek hakkında iyimser bakmalarına neden olduğunu söylüyor.

Yapay zekanın gelecekte işleri insanların yerine getirmesi hakkında %41’i endişelenirken %59’u endişelenmiyor.

İkinci kitle ön lisans,yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan 25-65 yaş aralağında bulunan vatandaşlar.

Bu kitlede yapay zekanın merak uyandıracağını düşünenlerin oranı %75 iken korkanların oranı %21,iyimser bakanların oranı ise %3.

 

Yapay zekanın gelecekte işlerini alamaları ile ilgili %74’ü endişeliyken %26’sı endişelenmiyor.

 

 

5 Kasım 2018 günü Çin’de bir haber kanalında alışılmışın dışında bir olay yaşandı. O günün haberlerini yapay zekalı bir spiker sundu. Barış Özcan’a göre en azından Çin’liler öyle lanse ettiler. Bu işin teknolojisini tanımlarken “yapay zeka” yerine “sanal kukla” deyimi kullanılabilirdi. Çünkü izlediğimiz görüntüler tümüyle yapay değil. Biri İngilizce diğeri Çince konuşan iki gerçek haber spikeri model olarak kullanılmış. Sonra da makine öğrenmesi teknikleriyle bu iki spikerin yüz ifadeleri, jestleri, mimikleri, sesleri bilgisayar tarafından incelenmiş ve bu iki sanal sunucu ortaya çıkmış .

 

Yapay zeka ile pek bir ilgisi olmayan ama gerçekten de gelecekte teknolojinin insanlara nasıl büyük zaralar verebileceğini gösteren bir örnek daha elimizde var o da Black Mirror adlı dizinin 1.Sezon 3.Bölümü olan “The entire history of you”

 

the entire history of you ile ilgili görsel sonucu

Bu bölümü kısaca özetlersek,yakın bir gelecekte insanların gördükleri,yaşadıkları ve hissettikleri her şeyi kaydeden bir implant ile yaşamaları.

(Visited 189 times, 1 visits today)