Artık teknoloji ile iç içe olduğumuz bu dünyada herkesin evinde içinde yapay zekâ bulunan robotların olması yakın hatta bazı yerlerde çoktan kullanımda bile. Tabi yapay zekâ denince herkesin aklına bilim kurgu filmlerindeki o süper akıllı, dünyayı ele geçirmeyi kendine hedef olarak görmüş, duygusuz robotlar ve bilgisayarlar geliyor. Halbuki bu durum hiç de öyle değil. Ya da öyle mi?
Yapay zekâ denilen bu şey insanlara günlük yaşamda çok yardımcı olacak ve çoğu insanın kurtarıcısı olabilecek kapasiteye sahip bir buluş. İnsanların aksine o robotik beyinlerinde duygulardan arınmış bir şekilde birçok soruna çözüm bulabilirler. Birçok durumda tarafsız kalabilirler. Mekanik vücutlarıyla ağır işlerde kolayca çalışabilirler. Hatta verilen emirlere koşulsuza uyabilirler aslında sorun biraz burada ortaya çıkıyor. Duyguları olmaması etiklerinin de vicdanlarının da olmaması demek. Mekanik vücutlarının olması kolayca yok edilememeleri demek. Olumlu yanlarının yanında bu olumsuzlukları insanlığa zarar verebilir mi? Yani yapay zekalar insanlığın sonunu getirebilir mi? Sadece yapay zekâ olarak konuşuyorsak hayır çünkü bahsettiğim gibi onlar sadece emirler itaat eder ona verilen görevi yerine getirir ve ona kodlanan doğru yanlış durumlarında harekete geçer ama işin içine yapay zekayı kontrol eden insanları dahil edersek işler çok korkutucu boyutlara çıkıyor. Elon Musk’ın da dediği gibi “Yapay zekayı kimin nasıl kontrol ettiği en büyük tehlikedir.” peki neden? Yapay zekalar insanların ona uygun gördüğü düzeye karar gelişebilir. Eğer bir yapay zekaya doğruları yanlışlardan ayırt etme kapasitesi sunarsa o sadece doğruları yanlışlardan ayırır ama yanlış bir duruma şahit olduğunda onu bir insan gibi düzeltmeye çalışmaz. Şimdi bir insan yapay zekaya karar alma yetisi verirse ve bunu kendi çıkarlarına göre ayarlarsa bu durum yanlış da olsa doğru da olsa o ona verilen emre göre hareket edecek ve yaptığı iş etiklere aykırı olsa da onu yapmaya devam edecek. Yani bir yapay zekanın ne kadar tehlikeli ya da ne kadar insanlığa yararlı olabileceği yapay zekaya bu yetileri verenlerin elinde kısaca yine insanlığın elinde.
Eğer bir gün gelir de yapay zekalar insanlığın sonunu getirirse yapay zekâları değil onları yaratıp kendi çıkarlarına kullananları suçlayın. Çünkü şu anda içinde bulunduğumuz bu dünyada insanların işlediği suçlardan yapay zekâları sorumlu tutmak uygun düşmez. Bu durumda “Yapay zekalar sonumuz mu olacak?” sorusu değil “İnsanlık insanlığın sonu mu olacak?” sorusu daha uygun bir soru gibi. Değil mi?