Steve Jobs o da onlardan biri o da onlara çalışıyor ‘yapay zekaya’. O da Dünya’nın daha iyi bir yere gelmesi için robotlara inanıyor. Bu yüzden o da robotlarla ilgileniyor. Kimimize göre haklı da ama kimimize göre robotlar bizim için çok tehlikeliler. Peki neden? Çünkü onlar bizim yerimize geçecekler, onlar yüzünden işsiz kalacağız, onlar yüzünden parasız kalacağız, hadi şu konuya biraz daha derinden bakalım.
Robotların bizim yerimize geçebilmesi için gerçekten zekaya sahip olmaları gerekiyor ki bu göründüğü üzere imkansız. Robotların kendi zekası olamaz çünkü robotlarda insanlarda olan beyinden yok. Robotlar sadece kendilerine söylenenleri yapabilirler. Herhangi bir aksamada iş bozulacaktır. Onlar içinde robot yapılır diyeceksiniz ama her bir aletin bozulması için farklı robot demek her malzeme için 10 kat maliyet demek ve Dünya’da henüz bu güce sahip olan yok. İşte tam da bu yüzden robotlar insanların yerini alamazlar. Örneğin Google robotları onlara istediğin işi yaptırabilirsin ne dersen yaparlar ama onlara şu alet bozuldu onu tamir et diyemezsin çünkü o robot onun için programlanmamıştır. O robot senin senin programladığını yapar . Bir de şu robotların bozulması durumu var ya robotlar bozulursa onlar tamir etmen gerekecek, belki onlara yeni malzemeler alman gerekecek bu çok pahalıya patlar . Bu yüzden robotlar böyle işler için güvenilir yapıtlar değillerdir. Bu yüzden iş yerlerinde daha fazla insan kullanmak bize hem daha karlı olur hem de işsizliği azaltmış oluruz. Bu uygulamayı ülkemize getirmek, biraz olsun robotlardan, yapay zekadan uzaklaşmak, ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Yapay zeka güçlenmeye devam edecek olursa, robotlar daha güçlü olurlarsa, insanlar daha fazla almak isteyeceğinden fiyatları ucuzlayacaktır, böylece herkes bir yapay zekalı robota sahip olacak ve patronların işleri kolaylaşacaktır artık maaş vermek zorunda olmayacaklar ayda bir para vererek kolayca işlerin altından kalkacaklar ama bunca olumlu şeyle beraber işsizlik oranı tahminen %70 oranında artacaktır bu da her ne ülke olursa olsun ülkenin çöküşü anlamına gelir. Örneğin Amerika’daki Apple şirketi oradaki telefonları yapanlardan, insanlara telefonu tanıtan çalışanlara kadar hepsinin yerine tek bir şubeden bile en az 100 kişi açığa çıkacak demektir. Sadece Türkiye’de bile 20 küsür Apple mağazası olduğunu göz önünde bulundurursak en az 2000 kişi sadece Apple’dan işsiz kalacaktır. Tabi ülkemizdeki tek şirketinde Apple olmadığını hatırlatırsak, 10 binlerce mağaza olduğunu her birinden ortalama 1000 kişinin boşa çıktığını düşünürsek robotların gelmesiyle ülkemiz batacak demektir. Türkiye’de oranlar böyle iken daha gelişmiş ülkelerde durum daha da vahim olurdu.
Sonuç olarak robotlar tüm ülkelerin sonunu getirebilir. Yapay zeka bizim bile aç kalmamıza neden olabilir. Yapay zeka dozunda kullanıldığı sürece faydalıdır insanların yerine geçmez fakat insan ırkının açgözlülüğü, doyumsuzluğu bu dozu zorlayacağı kesin.