Yapay Zeka ve Robotlar

Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar tarafından kontrol edilen bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer bir şekilde yerine getirmesine denir. Yapay zekanın ilk düşüncesini ortaya atan kişi Alan Mathison Turing’dir.  Modern bilgisayarların atası olan bu makineler ve programlama mantıkları aslında insan zekasından ilham almışlardır. Ancak sonraları, modern bilgisayarlarımız daha çok uzman sistemler diyebileceğimiz programlar ile gündelik hayatımızın sorunlarını çözmeye yönelik kullanım alanlarında daha çok yaygınlaştılar. 1970′ li yıllarda büyük bilgisayar üreticileri olan Microsoft, Apple, IBM gibi şirketler kişisel bilgisayar  modeli ile bilgisayarı popüler hale getirdiler ve yaygınlaştırdılar. Bugün, bu çalışmaları teşvik etmek amacı ile Turing’in adıyla anılan Turing testi, ABD’de Loebner ödülleri adı altında, makine zekasına sahip yazılımların üzerinde uygulanarak başarılı olan yazılımlara ödüller dağıtılmaktadır. Gelecekte bu yapay zekanın git gide gelişeceği ve 2025 yılında toplam hesap gücünün alt sınırı olan saniyede 10 katrilyon hesap düzeyine ulaşılacağı varsayılıyor. Yıllar geçtikçe bu hesap düzeyinin artacağı da büyük ihtimal olarak gözüküyor.

HAYATIMIZA GİREN 5 YAPAY ZEKA;

1- SİRİ:

Yapay zeka jargonunda “kitap dahisi” diyebileceğimiz düzeyde olan Apple Siri, sorduğunuz sorulara cevaplar verebilecek kapasitede. Ayrıca Siri, cevabı çok bariz olan bazı sorulara cevap verme ve bariz emirlerinize itaat etme gibi yeteneklere de sahip. Örneğin Siri’yi kullanarak hava durumunu öğrenebilir, ajandanıza işlediğiniz bir toplantının adresini GPS ile bulmasını ve sizi yönlendirmesini sağlayabilirsiniz.

2- MİCROSOFT CORTANA:

Microsoft’un yapay zekası olan Cortana Siri’yi bir kaç özelliği ile geride bırakıyor. Örneğin daha önceden sorduğunuz bir sorunun cevabını unutmuyor, ayrıca takma isimleri bile hafızasında tutabiliyor.

3- GOOGLE NOW:

Microsoft’un ürününün yanı sıra sizinle sohbet etme gibi özelliği de bulunan Google Now birçok işte de yardımcı oluyor.

4- IBM WATSON:

Watson, yapay zekanın göz bebeklerinden birisi. Önceden saydığımız 3 yazılımın yanında, adeta bir süper star gibi kalıyor. Watson, karmakarışık hastane kayıtlarını analiz ederek, mantıklı desenler keşfedebiliyor ve bundan öğrendiği sonuçları size sunabiliyor. Dahası, doktorların öngöremeyeceği kadar veriyi bir arada işleyerek, teşhis ve tanıda tavsiyelerde bulunuyor. Hatta daha önceden gördüğü hastalardan yola çıkarak, tedavinin de en uygun nasıl yapılabileceği konusunda fikirler ileri sürebiliyor.

5- IPsoft AMELIA:

Amelia’da, daha önceden saydıklarımızın üzerine, bir de duygusal farkındalık eklenmiş… Gelecekte bu sistemin müşteri hizmetlerinin yerini tamamiylen alması bekleniyor. Çünkü şu anda otomatik müşteri hizmetleri makinalarının aksine, müşterilerin ses tonlarından yola çıkarak onların duygusal hallerini algılayabiliyor ve ona uygun duygularla cevap veriyor. Sadece mantıksal çıkarımlarda değil, duygusal çıkarımlarda da bulunuyor. Bu bakımdan, yapay zeka jargonunda “sokak dahisi” olarak anılıyor.

Yapay zekalı robotların kullanımına günümüzde yavaş yavaş başlanıyor. Örneğin Çinli internet motoru Sogou tarafından geliştirilen ‘Wangzai’ isimli robot Çin’de bir bilgi yarışmasına katıldı. Geniş bilgi depolama kabiliyeti ve insanların mimiklerini taklit etme becerisi ile dikkatleri çeken Wangzai, aralarında Harvard Üniversitesi mezunu bir yarışmacının bulunduğu rakiplerini yenerek büyük ödülü kazandı. Ayrıca Ülkedeki en büyük arama motoru firması Baidu tarafından geliştirilen “Xiaodu” adlı yapay zekalı robot da geçen ay insan yüzü tanıma ve seslerini ayırt etme gibi kabiliyetlerin test edildiği bir deneyde insan rakiplerini yenmişti. Bunun yanı sıra İngiliz bilim adamlarının yapay zeka teknolojisi ile robot yargıç geliştirildi.Yapay zekanın son ürünlerinden olan bu robot Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin’de görülen davaların %79’unun hükmünü doğru tahmin etti.

Kaynakça:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yapay_zek%C3%A2

https://www.fizikist.com/etiket/yapay-zeka/

(Visited 139 times, 1 visits today)