Yapay Zeka ve İnsan

Son 10 yılda gelişitirilen teknolojik buluşların çoğu biz insan oğlunun daha rahat olmasını sağlamıştır. Fakat teknolojiyle alakalı bazı fikirler insanoğlunun tüylerini ürpertmekte : yapay zeka ve akıllı makineler. Peki neden insanlar yapay zekadan korkarlar? Onlara doğal gelmediği için mi, yoksa altında yatan başka bir nedenden dolayı mı?

Teknoloji biz günlük hayatımızda fark etmesek de hayatımızın büyük bi kısmında önemli bir rol oynar. Etrafınıza bir bakın; gördüğünüz her şey bir teknolojik gelişmenin sayesinde oradadır. Fakat insanları korkutan teknolojinin kendisi değildir. Bizleri gerçekten endişelendiren yapay zeka ve akıllı makinelerdir. Çoğumuza böyle yeni bi teknoloji rahatsız edici geliyor. Sonuçta, insan tarafından yaratılan bir şey bağımsız bir şekilde karar verebiliyor, istediği konular hakkında düşünebiliyor ve bu konular üstüne yorum bile yapabiliyor.

Yapay zekadan korkmamız insanın, insan olmayan nesnelere insani özellikler vermeye çalışmasından kaynaklanır. Biz bu makinelere insani nitelikler verdikçe, gözümüze gittikçe canlı gelicektir, ancak onların 100% insan olmadığını bildiğimiz için “tekinsiz vadi”nin içine düşeceklerdir: Peki tekinsiz vadi nedir?

Kişinin, insan özellikleri gösteren canlılara karşı duygusal tepkileri pozitif bir şekilde artmaktadır. İnsani özelliklerin gerçekliği belli bir noktaya geldiğinde, bu pozitif yaklaşım birden bire negatif bir tepkiye değişebilir. Bu duygulardaki hızlı değişime tekinsiz vadi deniliyor. Tekinsiz vadi kuramı ilk kez Japon bir robot bilimcisi tarafından ortaya atılmıştır. Tekinsiz vadi, “neredeyse insan” ve “tamamıyla insan” arasındaki derin boşluktur. Bu boşluk size ürkme, ani şaşırma ve bolca tiksinme duygusu verir. Yapay zekalarda da aynen bu gerçekleşir: tamamıyla insan gibi düşünebilen bir nesnenin aslında insan olmaması fikri çoğu kişiyi rahatsız eder.

Başka bir neden de insanın yine nesneyi insanlaştırmasından kaynaklanır. İnsanoğlu Dünya’ya ilk geldiği günden beri bir zorba gibi davrandı: Tarih boyunca etrafındaki canlıların bir açığını, bir sırrını bulup o bilgiyi o canlıya karşı kullanmak için büyük çabalar sarf etti. Bunun yüzünden insanlar, yapay zekanın onlar gibi zorbalık yapmasında korkarlar. İnsanların büyük bir kısmı neden yapay zekayı korkutucu buldukları sorulduğunda gelecekte robotların insanları ele geçirebileceğinden bahsetmiştir. Bunun sebebi işte tam olarak budur. İnsanlar o robotların kendileri gibi davranmasından korkarlar.

İnsanı kendinden başka korkutan bir diğer şey ise bilinmezliktir. Hangi birimizin yapay zeka hakkında ufacık bir bilgisi var? Hangimiz bir algoritmanın nasıl çalıştığını biliyor? Hangimiz bir algoritmanın ne olduğunu biliyor? Biz emin olamadığımız şeylerden korkarız, ama bu konular hakkında hiç araştırma da yapmayız. Onun yerine yararını bilmediğimiz bir konudan rahatsız olmaya devam etmeyi seçeriz. Oysa ki bir bilgisayar mühendisinin yapay zekadan korkmamasının nedeni çok cesur olduğundan değil, konu hakkında bir bilgisi olduğundandır.

Sonuç olarak, bu akıllı makinelere ve yapay zekaya karşı beslenilen nefret ve korkunun kaynağı yine her zamanki gibi biz insanlarızdır. Ve her zaman da olduğu gibi kendinizi değil, başkalarını suçlamayı tercih ediyoruz.

Kaynakça:

TEKİNSİZ VADİ

(Visited 80 times, 1 visits today)