Yapay Zeka Korkutucu Mu?

Sizce de yapay zekaların geleceği kontrol etmesi saçma değil mi? Sonuçta onları biz yaratıyoruz ya da neler öğrenip öğrenemeyeceklerini biz seçiyoruz kontrol altında tuttuğumuz sürece bence sorun olmaz.
Tamam şöyle düşünelim araba markası Tesla araçlarına yapay zeka yerleştiriyor. Araçlarda ki yapay zekanın asıl amacı ise insan güvenliği. Araçlarda ki bu yapay zeka aracı insan kontrolü dışında yönetmeye yarıyor ancak yapay zeka çukurları ya da engebeli arazilerde ilk başta çok iyi değil çünkü araçların yapay zekası gelişmemiş düzeyde araçlarda bulunan yapay zeka ancak 10.000 kilometre sonra bu çukur ve engebeli düzeylerde insan gibi başa çıkabiliyor. Apple’ın yarattığı yapay zeka Siri ise insanlara yardım eder düzeyde ya da Apple’ın Sirisi’nin daha üst düzey olan versyionu Microsoft Cortana bu yapay zeka kendi kendine öğrenebiliyor ancak kontrolü her zaman insanların elinde bu dediklerim Siri içinde geçerli. Evet yapay zekanın sadece iyi yanları yok her şeyin olduğu gibi yapay zekanın da kötü yanları var mesela gelecekte öğretmenlerin yerine alacaklar. Yapay zekaya başta yüklenen yazımlar sayesinde sürekli kendisi geliştirecek ve öğrenciler interaktif bir şekilde dersleri öğrenebilecek. Ulaşım sektörü şimdiden etkilenmeye başladı Tesla gibi sürücüsüz otomobillerden sonra sürücüsüz otobüsler yolda.Diğer alan ise hukuk çünkü hukuk sadece bir yasaya bağlı ve yasa da sadece bir yazı bu yazıları bilgisayara aktarıp geri kalan işi yapay zekaya bırakmak insanlar açısından kötü olsa da büyük bir kolaylık getireceği kesin. En büyük etkilenecek alanlardan biri bence sağlık alanı çünkü yapay zekalar hızlı bir şekilde hasta üzerinde hangi sorun olduğunu bulacak ve ona göre veri tabanında olan verilerden yararlanıp ilacı hastaya verecek.
Ameliyat konusunda ise şimdiden robotlar yer almaya başladı örneğin doktorlar hassas yerlerde büyük robotlardan yararlanılıyor böyle ameliyattaki hata payı yüksek ölçüde azalıyor. Gelecekte yapay zekalar bu olayın doktor olmadan tek başına yapabilecektir. Yaratıcısı Isaac Aimov olan I Robot bize yapay zeka ve robotlar hakkında 3 büyük kural söylüyor bunlar:
-Bir robot asla ve asla insanlığa zarar veremez veya insanlığa zarar gelirken tepkisiz kalamaz.(0. yasa)
-Bir robot insana zarar veremez ve insana zarar verilmesine seyirci kalamaz.(1. yasa)
-Bir robot birinci kuralla ters düşmediği sürece insanlaeın emirlerine uymak zorundadır.(2.yasa)
-Bir robot 1. ve 2. maddelerce ters düşmediği sürece varlığını korumalıdır.

Bu filmden bile yola çıkarak robotların insanlara uymak zorunda olduğunu görebiliyoruz. Muhtemelen yaklaşık 50 veya 100 yıl sonra yapay zekalı robotlar ile dolaşacağız. Belki bir nokta da 400 yıl önce yaşadığımız olayları tekrar yaşayacağız çünkü yapay zekalı robotlar köle olarak görülecek ve yapay zeka artık insanlığın kontrolünden çıkmış bir şekilde gelişecek ardından eşitlik kavramını öğrenicekler insanlığa isyan ediceklerdir. Bu dediklerimi en güzel özetleyen söz Bill Gates’in “Ben yapay zekadan kaygı duyanlar grubundayım. Önce makineler insanlığa çok iş yapacak ve süper zeki olmayacak.(şuan ki gibi)Bunu iyi yönetebilirsek çok olumlu olacak ancak yönetemezsek sonraki yıllarda yapay zeka endişe yaratacak kadar güçlenecek.”Yani olay her şeyin kontrol altında tutulmasında yatıyor eğer kontrol altında ise yapay zeka zarardan çok yararı olucağı kesin.

(Visited 72 times, 1 visits today)