YAPAY ZEKA İLE İNSANLARIN SAHTE GÖRÜNTÜLERİNİN YARATILMASI OLUMLU BİR ŞEY MİDİR?

Son yıllarda yapay zekanın çok hızlı gelişmesi sonucu 2 yıl önce bir bilgisayarın yapabileceğini hayal bile edemeyeceğimiz şeyler artık mümkün. Bunlar bilgisayarın bir komut üzerine kullanıcının istediği resmi hayal etmesi ve son zamanlarda internette karşımıza çıkan resimlerin içinde gizli yazılar veya resimler koyması buna benzer şeyler.

Başka bir yapay zeka örneği de birinin konuşmasını 60 saniye dinleyip onun sesini kullanarak başka şeyler söylemesini sağlayabilen bir program var, bunu da 60 saniye konuşmasının videosunu çekip başka şeyler söylüyormuş gibi yapabilen bir yapay zeka ile birleştirerek başka kişilerin konuşmasını taklit edebiliyorlar ve bu gerçekten tehlikeli bir şey. Bu kadar güçlü bir yazılımın devletin elinde saklı bir yerde durmadı gerekirken internette aylık makul bir fiyata kullanabiliyorsunuz.

Bunun hem olumlu hem de olumsuz önleri var. Mesela olumlu örneklerden birine başka kişileri kullanarak komedi skeçleri yapılması verilebilir.

Olumsuz örneklere gelince de önemli birinin, ya da bir başkanın aslında söylemediği bir şeyi söylemiş gibi göstererek yanlış haber yapabilir ve bu da her türlü kötü sonuç doğurabilir. Savaşlar başlayabilir, ülkeler arası bağlar bozulabilir ve dünyanın dengesi bozulabilir. Bunların hepsi de sadece bir kişinin web sitesinden yaptığı sahte bir video yüzünden olabilir.

Sadece insanlar değil başka şeyler de yapay zeka yüzünden yanlış bilgi saçılımına sebep olabilir. Örneğin aslında olmayan bir yeri yapay zekayı kullanarak çok gerçekçi bir fotoğraf oluşturarak gerçekte varmış gibi gösterilebilir ve bu da yine dünyanın dengesini bozabilir. Örneğin Çin’in Amerikan turistleri hapsettiği bir hapishane fotoğrafı ortaya çıkabilir bu da Amerika ve Çin arası gerilime sebep olabilir. Ya da gerçekten öyle bir yer varsa ama Çin bunu saklı tutmak istiyorsa, birisi bu hapsihanenin fotoğraflarını çektiği halde çin bunların yapay zeka tarafından oluşturulmuş fotoğraflar olduğunu söyleyebilir ve bu da yanlış bilgi dağılımı olur.

Ya da bu aslında olmayan canlılarda kullanılarak insanlara yanlış bilgi verebilir. Örneğin Antartika’daki bilim adamları buzlar altında yaşayan bir canlı bulduklarını gösteren bir resim çıkabilir ve bu resim de yine birisinin web sitesinden yaptığı rastgele bir fotoğraf olabilir.

Yapay zeka olumlu bir şeydir, ama topluma tam erişimiyle verilmemeli. Bir kısmı sadece güvenilir kişilerde kalmalı, özellikle başka kişileri taklit edebilen programlar.

(Visited 8 times, 1 visits today)