Yapay Zeka Güvenilir mi?

 

21. yüzyıl her yönüyle çok ilginç bir yüzyıl olmuştur. Bu yüzyılda değişik ve devrimsel gelişmeler olmuştur. Bunlardan en önemli örneği, çoğu kişiye göre, yapay zeka alanındaki gelişmeler olmuştur. Yapay zeka bazılarımız fark etmese de neredeyse hayatımızın her yerinde etkisi vardır. Teknolojik cihazlar yaygınlaştıkça yapay zekanın etkisi artacaktır ve artıyor. Peki yapay zeka nedir?

Yapay zeka 21. yüzyılda icat edilmiş bir şey değildir aslında. Onun teknikleri 20. yüzyılda keşfedilmiştir. Yapay zekanın aslında bilgisayar programından farkı çok yoktur. Bilgisayar programlarında program siz sadece neyi tanımlarsanız onu yapar, ona göre davranır. Yapay zekada ise makine öğrenme yöntemleri kullanarak davranır. Yani algoritmayı kendisi çizer. Mesela biz programımıza bazı kedi resimleri gösteriyoruz. Sonra ona hiç göstermediğimiz bir kedi resmi gösteriyor. O da bu makine öğrenmenin birbirinden farklı yöntemlerini kullanarak bu resminde kedi resmi olduğunu anlıyor. Ayrıca onu ne kadar “bilgi ile beslersek” o kadar iyi ölçer ve karar verir. Yapay zekanın da 3 tipi vardır(İngilizce’den çevrilmiştir): Zayıf yapay zeka, genel yapay zeka ve süper yapay zeka. Zayıf yapay zeka sadece belli bir alan için olan yapay zekadır. Mesela satranç oyuncusu, araba sürücüsü vs. Genel yapay zeka ise adı üstünde insanlar gibi genel işleri yapabilen yapay zekadır. Süper yapay zeka ise neredeyse tanrı seviyesinde bir zekaya sahip. Sayısal olarak insandan milyarlarca kat daha zekidir. Böyle bir yapay zekaya ulaştığımızda kendini genişleyen bir ölçüde geliştirmeye başlayacaktır. Kendisi 1000 kat daha zeki olabilir 1 saatten kısa sürede.

Ancak yapay zekanın bazı problemleri var. O da güvenlik. O kadar fazla değişken var ki fazla bilgiye sahip olsun veya olmasın illaki hata şansı vardır. Günümüzde arabalarımızın yapay zekasının güvenirliğine göre kategorilendirme yapılıyor. Fakat çoğu kişiye göre problem bu değil. İnsanların yapay zeka dünyayı ele geçirecek diye abartanlar var. Elon Musk bu konu hakkında: “Yapay zekayı kimin kontrol ettiği insanoğlunun karşılaşa

cağı en büyük tehlikedir.” ve gayet de haklı. Başta belirttiğim gibi yapay zekayı da insanlar programlıyor. Zaten abartan insanları korktuğu yapay zekanın tipi süper yapay zeka. Diğer iki tipten birisi belli alanda ve genel yapay zeka da çok iyi bir işlem gücüne sahip değildir. Uzmanlara göre süper yapay zeka oluşması 2030 ile 2040 arası gerçekleşecek.

Bence yapay zeka inanılmaz derecede önemli bir şey. Ne kadar gelecekte tehdit yaratabilme potansiyeline sahip bir şey olsa da. Hayatımızın vazgeçilmezi oldu gibi. Günümüzde şirketler yapay zeka kullanıyor artık. Google Translate milyonlarca satır kod iken yapay zeka ile 500 satır kod ile yakın bir performans elde edildi. Son soru şu: Yapay zekaya güvenebilir miyiz?

Aslında geleceğimizin anahtarı Elon Musk’ın dediği gibi yapay zekayı tasarlayanlardır. O yüzden yapabileceğimiz çok bir şey yok ama yapay zeka hakkındaki kötü düşüncelerimizden kurtulmalıyız. Yapay zeka bir insandan daha fazla güvenilirdir bence. Çünkü yapay zeka komutları yerine getiren bir bilgisayar ile bir iradenin birleşimi gibidir.

(Visited 145 times, 1 visits today)