Artificial intelligence illustration with blue text AI over binary code matrix background. Abstract concept of cyber technology and automation

Yapay Zeka Endişesi

               Geçtiğimiz günlerde büyük ürün üreticisi IBM’in piyasaya çıkardığı inovasyon projesi meraklıları ile buluştu. IBM’deki yapay zekâ geliştiricileri adını Watson diye nitelendirdikleri yapay zekanın hem hızlı hem de daha etkin bir şekilde insanların öğrenmesini geliştirdiğini veriler ile kamuoyuyla paylaşmışlardır. Bu gelişmeler şu an mevcut olan bazı meslek kollarını değiştirecek ve bazılarını da yok edecektir. Belirtilen sebepler insanlığın bugünkü yaşantısını tamamı ile değiştirecek olduğundan konu hakkında iki çeşit görüş ortaya çıkmıştır; Bir görüş yapay zekayı savunurken diğeri yapay zekayı gereksiz olarak nitelendirmektedir.

               Dünyamızda ülkelerin çoğu gelişen teknolojiye uyum sağlamış bununla beraber ona bağımlı olmuşlardır. Dünyada birçok teknolojik ürün üreten marka bulunmaktadır ve türlere ayrılmış olan cihazlar her türlü talebi karşılayabilecek duruma gelmişlerdir. Oyun üreticileri her türlü oyuncuya göre oyun üretmekte ve oyunlarının dünyanın her köşesinde oynandığını göstermek amacıyla uluslararası turnuvalar düzenlemektedirler. Bilgisayar kullanıcıları güzel bir oyun deneyimi yaşayabilmek için en az yılda bir sistemlerini değiştirmekte ve bu maliyet teknoloji geliştikçe arttığından kullanıcılar bağımlılıkları yüzünden bütçelerini zorlamaktadırlar. Diğer taraftan tasarım programları da bu gelişmelerden kendine pay çıkarmışlardır. Maliyetlerin yapay zekanın gelişmesi ile ne kadar artacağı bir tartışma konusudur ancak yüksek teknoloji gerektirmesi nedeniyle maliyetlerin artacağı beklenmektedir.

               Çoğu önemli marka üreticisi yapay zekayı ve kendi akıllı cihazlarını birbirine entegre etmektedirler. Akıllı cihazlarda yer alan programlar ilgi çekici olmakla beraber bazı insanların içlerinde korku oluşmasına neden olabilmektedirler. Canlı özelliklerinin olduğunu göstermeyen yapay zeka sadece ses yolu ile insan ile iletişim kurmakta, insanın sorduğu her soruya cevap verebilmektedir. Şu anki en büyük örneğini Apple’ın geliştiricisi olduğu ‘Siri’ de görmekteyiz. İnsanlar tarafından ortaya atılan başka bir teori ise yapay zekaların hata yapmamaları ile birlikte kendi varlıklarının olduğunu kısa bir sürede anlamaları sonucunda insanları alt edebileceği ve hayatlarına ilişkin kaygı yaratabileceği düşüncesidir. Bu fikrin olabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak çok titiz ve hatta mümkünse insanlar ile konuşma kabiliyeti olmayacak şekilde programlanma fikrini daha çok tercih ediyorum. Yapay zekâ çalışmaları insanların yapamadığı şeyleri yapabileceği için sürdürülmektedir ancak insandan daha zeki ve hata yapmayan bir makinenin insanın yönetme fikrine katılması beklenemez. İnternette bugün devlet işlerinden başlayarak, gizli dosyalar ve insanların bilinmesini istemediği yüzlerce, binlerce doküman bulunmaktadır. İnsanın emirlerine boyun eğmeyen bir yapay zekanın insanları kaosa sürebileceği fikri neden göz önünde bulundurulmuyor, acaba bazı şeyler görmezden mi geliniyor?

               Kısacası insanlar geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe merak duyduğu olayları araştırıp hayal kurduğu şeyleri gerçekleştirmeyi kendine görev edinmektedir. Bunu kendinden üstün bir canlı ile yapmayı tercih edebilir ama bunun sonucunun ne olacağını kesin olarak bilemez. Eğer insan yapay zeka faaliyetinde başarılı olursa bazı meslek grupları ortadan kalkabilir, dünyada yeniden bir kaos ortamı oluşabilir ve zengin-fakir ayrımı daha belirginleşebilir. İnsanlar belirtilen nedenlerle kutuplara ayrılabilir, yapay zeka karşıtı protestolar önemli ölçüde artabilir.

Kaynakça:

https://www.ibm.com/watson/about/

https://i1.wp.com/factordaily.com/wp-content/uploads/2017/11/AI-governance-lead.jpg?fit=1920%2C1080&ssl=1

 

 

 

 

 

 

(Visited 67 times, 1 visits today)