Günümüzün en çok tartışılan teknolojilerinden biri yapa zeka. Teknolojinin gelişiminin son 250 yılda ivmelenmesiyle beraber geçmişin insanoğlu günümüze dair bazı beklentiler içine girdi, bu beklentilerden biri de bizim temizlik, yemek hazırlama, ulaşım gibi günlük sorumluluklarımızla ya da endüstride kas gücü gerektiren işçiliklerle yani bizim günlük beklentilerimizle ilgilenecek robotlardı. Öyle ki bu beklentiler zaman zaman film ve dizilere de konu oldu Matrix, Terminatör, Chappie ve Wall-E bu filmlerden sadece birkaçı.
Yapay zekanın bu cazibesinin sebebi ona rehberlik eden ya da bir insan örneği olmadan, insanüstü seviyelerde zekaya sahip olacak ilk teknoloji olması.Yapay zeka bağımsız olmasının yanı sıra kendi yolunu kendi oluşturabilen bir teknoloji. Öyle ki Microsoft, Google, Apple ve Tesla gibi büyük teknoloji devleri yapay zeka alanında rakiplerinin önüne geçmek için bu alanda çalışmalara başlamış durumda. İnsanların zıtlaştığı nokta da burası, dev şirketler arasındaki rekabetin ne etik ne de resmi herhangi bir yasayla denetlenmemesi. Örneğin Bing tarayıcısının sahibi ve OpenAi’nın hissedarı Microsoft, geçtiğimiz aylarda yapay zeka departmanındaki etik ekibini işten çıkardı, bu ekip teknolojinin geliştirilme sürecinde olası zararları ölçen ve bu sorunlara çözüm önerisi sunan ekipti. Artık OpenAi gibi yapay zeka sektöründe yarışan firmalara bu teknolojinin öngörülemez olduğunu ve potansiyelinin sınırsız olduğunun farkındalar.
Yaklaşık 20 yıl öncesinde de insanların gündeminde devrimsel bir teknoloji vardı. Bu teknoloji İnternetti. İnternet insanların sanki gerçek hayatta etkileşime girermişçesine anlık süre farklarıyla etkileşime sağlıyordu. Bu cazip teknoloji 2000’lerin başına büyük bir ağ haline geldi. Bu büyük ağa karşın dönemin hükümetleri internet konusunda yasal hiçbir adım atmamış, büyük bir ağ ve sınırsız alan kötü niyetli insanların yuvası haline gelmişti. Dönemin interneti virüslere dolandırıcılık olaylarına ve tekelleşmiş kötü niyetli ağlara ev sahipliği yaptı. Kamuoyunun bu konuda bilinçlenmesi sonucunda yasal adımlar atıldı ve virüsler, dolandırıcılık olayları internetin derinliklerine gömüldü.
Artık 2000’lerdeki bu devrimsel teknolojinin bir farklı boyutuyla karşı karşıyayız, karşımızda insanlara sınırsız özgürlük sağlayan bir alandan ziyade kendi kendine işleyen ve sınırsız alana sahip bir teknoloji var. Üstelik bu teknolojiyi arka planlarda işletenler bizleriz, yapay zeka artık internetteki verilerle kendi fikirlerini ve yorumlarını oluşturabilen bir makine . Gelecekte Sofya ve benzerlerini görebileceğimiz fiziksel yapay zeka robotları daha karmaşık yapılara büründüğünde artık çevrelerindeki olayları yorumlayabilecek makineler haline gelecekler, ve bu yorumların insanlığın lehine olması için bugünden yapay zekanın temellerini akıllıca hazırlanmış yasalar ve kararlarla birlikte sınırlarını biz çekmeliyiz.
Ben Yapay zeka çalışmalarının tamamen durdurulması değil, daha dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapay zeka araştırmalarına katılım, düzenleyici kurumlar ve uzmanların daha fazla etki sahibi olması, şeffaflık ve hesap verebilirlik sağlanmasıyla sürdürülmelidir. Teknoloji liderlerinin, piyasa rekabetinin büyüsüne kapılmayıp etik standartlara uygun, güvenli ve insanlığa faydalı olan yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine odaklanmaları gerekmektedir.Birçok endüstride yapay zeka kullanımı potansiyel olarak faydalı olabilir; ancak bu süreçte insan faktörünün unutulmaması ve teknolojinin insanlığın iyiliği için kullanılması gerekmektedir. Yapay zekanı geliştirilmesi sırasında şeffaflık, denetim mekanizmaları ve etik ilkelerin öncelikli olarak ele alınması, gelecekte olası risklerin minimize edilmesine yardımcı olabilir. Bu şekilde yapay zeka, insanlığın ilerlemesi ve gelişimi için gerçek bir yardımcı olabilir.