Yapay Zeka Bir Tehdit Midir?

Yapay zeka birçok kodlama ve yazılımın bir araya gelmesi ile oluşan ve kendi kendine belli bir derecede karar verme becerisine sahip olan dijital hafızadır. Fakat bazı insanlar bu hafızanın gelecekte gereğinden fazla gelişerek kendi iradesine sahip olacağını ve insan komutlarını dinlemeyerek insanlık için bir tehlike oluşturacağını düşünmektedir.

Aslında böyle bir şey ancak filmlerde olabilir. Çünkü bir yapay zekaya sahip makinanın kendini bağımsızlaştırması için bunun yazılımında olması gerekmektedir. Tabi yapay zeka üzerinde çalışan mühendisler de yapay zekalı bir makineye böyle bir yazılım yüklemeyecektir. Aslında yapay zeka kendi kendine karar veremez sadece yazılımındaki komutları izler. Eğer bir yazılım çok detaylandırılırsa duygusal zekaya yaklaşabilir. Tabi bu yazılımı oluşturan kişinin izin verdiği derecede gerçekleşir. yani kısacası yazılımı oluşturan kişi makineye ne yüklerse makine bunu gerçekleştirir. Fakat dünyada birçok insan makinelerin canlanarak insanlar için büyük bir tehdit olacağından korkuyor. Bunun sebebi medyada, televizyonda ve filmlerde yapay zeka ile ilgili birçok hatalı kurgunun bulunması. Bu tip yapımlarda genellikle robotlar canlanıyor ve kendi kendilerine karar alarak insanlara karşı çıkıyor. Bu tür yapımları gören izleyiciler de yapay zekadan korkmaya başlıyor.

Aslında yapay zeka şu an bile hayatımızın birçok alanında aktif olarak yer alıyor. Örneğin otomatik süpürgeler basit bir yapay zeka örneği ya da keşif kabiliyetine sahip drone veya droidler. Hatta günümüzde kullanılan bazı akıllı telefonlar da bile bu tip yazılımlar kullanılıyor. Örneğin bazı harita uygulamaları sizin yola çıktığınızı anlayarak size mola verebileceğiniz yerlerin haritasını çıkarıyor. Aslında bu makinelerin hiçbiri bunları düşünerek oluşturmuyor, sadece yazılımlarında yazanları uyguluyor. Örneğin otomatik olarak mola haritası çıkaran uygulamadaki yazılım “bir süre mesafe kat edilince mola yerlerini işaretle” şeklindeki bir yazılım.

Sonuçta anlıyoruz ki yapay zeka aslında insanlık için bir tehlike değil aksine bir gereklilik. Çünkü yapay zeka olmazsa insanlar gündelik hayatta kendilerine teknoloji tarafından sağlanan bir çok faydadan yararlanamaz.

Yani yapay zeka son derece faydalı bir teknoloji ürünüdür. Fakat yapay zeka elbette insanlar programlamadan kendi başlarına insanlara karşı çıkamasalar da savaş teknoloji yapımında kullanılabilirler. Her ne kadar iyi bir amaçla üretildiklerinde çok yararlı olsalar da eğer savaş teknolojisi olarak kullanılmaya başlanılırlarsa yapay zeka ürünleri son derece tehlikeli olabilirler.

Her şeyi değerlendirdiğimizde aslında yapay zeka son derece faydalı ve insanlar için gerekli. Fakat her konuda olduğu gibi yapay zeka da kötü amaçla kullanılabilir. Sonuçta her şey insanlara bağlı yapay zekaya değil. Yapay zeka insanlar kötüye kullanırsa kötü, iyiye kullanırsa iyi olur.

(Visited 92 times, 1 visits today)