YAPAY ZEKA

Yapay zekanın ne olduğuna dair hemen hemen bir fikrimiz var. Yapay zeka gelişerek yavaş yavaş günümüzdeki yerini almaya başlıyor. Bundan 50 yıl sonrasında hayatımızın her alanında kullanacağız. Birçok filme konu olan yapay zeka gelecekte nasıl olacak? Bazı filmlerde olduğu gibi kötü bir sonuca mı yol açacaktı yoksa tamamen insanlığın yararına mı olacaktı.
Ekim 2017 de çıkan ‘Blade Runner’ adlı filmde konu sadece yapay zeka olmasa da yapay zekaya sahip olan insanlar vardır. Birinci filmi 1982 de çıkan bu filmde ‘replicant’ adında yapay zekaya sahip insanlar daha doğrusu insanın ayırt edilmez kopyası robotlar vardır. Rene Descartes “Düşünüyorum öyleyse varım.” sözünü söylemiş. Bu robotlar düşündüğüne göre artık onlarda insan sayılmaz mı hatta insandan daha fazla düşünürlerse insandan daha insan olmazlar mı?
Yapay zekaya bir de başka bir açıdan alan ‘Yapay Zeka’ filmi vardır. Bu filmde robotun zekası üzerine değil duyguları üzerine çalışılıyor yani sevebilen bir robot yapmak istiyorlar ve yapıyorlar da. Küçük bir erkek çocuk robot ailesini sevmek için yapılıyor ve sahipleniliyor. Annesi öldükten iki bin yıl sonra onu geri getirmek için uzaylılardan yardım alıyor ve bir günlüğüne annesini geri getiriyor. Küçük çocuk sonsuza kadar annesinin sevgisiyle ve özlemiyle yaşıyor.
Hanson Robotics’in yaptığı Robot Sophia’yı duymuşsunuzdur, kendisi bir röportajında şakayla karışık insanlığın sonunu getirmek istediğini söylemiştir. Eğer robotlar bizden daha akıllı olursa küstahlık edip bizi yok etmeye çalışırlar mı? Eğer robotlar bizden daha zeki olursa bizim işe yaramaz olduğumuzu kendilerinin zaten her şeyi yapabilecek olduklarını düşünebilirler. Ve artık düşünebildiklerine göre iradeleri de vardır demektir bu da onları bizden daha insan yapar mı?
Aslında biz geriledikçe onlar ilerlemeye başlamaz mı, çünkü biz onlara bilgi yüklerken artık her bilgiyi onlardan almaya başladık bu da onları bizden daha zeki yapmaz mı? Öğrenmek ve gelişmek yerine hiçbir şey yapmadan hayata dar penceremizden bakarak insan ırkını tembelleşmesine her gün müsaade veriyoruz. Bizi biz yapan şeylerden alıkoyuyoruz kendimizi. Sanattan, bilgiden, gerçeklikten…Amerikalı girişimci Elon Musk yapay zekanın kontrolsüz kullanılması sonucunda büyük bir felakete yol açacağını ifade etmiştir.
Mesela Google da bir robottur değil mi? Günde milyarlarca insan Google’ı kullanıyor ve ona şüphesiz güveniyorlar. Google insan ürünü olmasına rağmen insanlardan daha çok güveniliyor. İnternette yazan şeyleri insanlar söylerse inanan çok olmaz ama internete yazarlarsa buna birçok insan inanır ve bu da robotları bizden daha insan yapmaz mı?

(Visited 75 times, 1 visits today)