Yapay Beyin Hücrelerinin Kullanılabileceği Alanlar

Beynimizde iki tür beyin hücresi bulunur. Nöronlar yani sinir hücreleri genel olarak duygularımızı, düşüncelerimizi ve kısaca tüm eylemlerimizin oluştuğu hücredir. Genel olarak tüm eylemlerimiz bir nörondan diğerine olan elektro-kimyasal sinyallerle meydana gelir. Diğeri yani glia hücresi sinir hücrelerini bir arada tutmak, patojen ve ölü sinir hücrelerini kaldırmak ve sinir hücreleri için besin sağlamak. Nöronlar bizim hayatımıza yön veriyorken glia hücreleri ise onlara destek oluyor. Yakın bir zamanda Amerika’da yapılan bir deneyde bilim adamları yapay ürettikleri beyin hücreleri ile bilgisayar oyunu oynadılar. Bu yapay olarak üretilmiş beyin hücrelerinin çalıştığını ve onları bir gün başka alanlarda da kullanabileceğimiz anlamına geliyor.

 

Yapay beyin hücrelerinin üretilmesi insanlık için büyük bir adım, çünkü beyindeki hücrelerin yani nöronların ölmesi nedeniyle oluşan birçok rahatsızlık ve ölümcül hastalık var. Beyindeki hücrelerin kendini yenileyebilme özelliği ne yazık ki vücuttaki diğer hücrelere göre çok düşüktür. Sinir hücresi öldüğünde onun görevini onun yerine ona yakın bir nöron devralır. Fakat büyük bir miktar nöron öldüğünde bireyde hafıza kaybı ve günlük aktiviteleri getirmede zorluk gözlenir ve bir süre sonra beyin ve kaslar arasında bir iletişim gerçekleşemediği için beyin ölümü gerçekleşir ve birey ölür. Fakat Amerika’da yapılan deneyde kullanılan yapay beyin hücrelerini yeteri kadar geliştirebilirsek oyun oynamaktan çok daha önemli işler için kullanabiliriz. Örneğin, beynindeki çoğu sinir hücresi ölmüş ve ölmeye devam eden birine yapay olarak nöron eklersek onun beyninin kaslarla olan iletişimini korumuş oluruz ve beyin ölümü gerçekleşmesini engelleyebiliriz ya da daha da gelecekte direkt olarak hastanın beynine özdeş bir beyin üretip onun hayatta kalmasına sebep olabiliriz. Fakat özdeş olmasına rağmen yapay ve eski beyinin aynı olması ya da o hastanın duyguları ve düşünceleri aynı olmayabilir fakat bunu da deneyler yaparak anlayabiliriz. Bir insana sadece nöron eksikliğinde nöron eklemek yerine insanları geliştirecek nöronları yapay olarak üretmemiz de çok uzak olmayabilir, ne de olsa bundan yüz yıl önce nöronun daha ne olduğu bilinmiyordu. İnsanlara hafızalarını geliştirmek için onlara yapay bir şekilde geliştirilmiş sinir hücreleri bağlarsak veya onların zekâsını artıracak bir şekilde sinir hücreleri üretirsek insanoğlu büyük bir gelişme kat edebilir. Sadece insanlar için değil son yıllarda gelişen ve gelişmeye devam eden yapay zekâlar içinde aynısını söyleyebiliriz. Sadece insanlar için değil genel olarak günümüzde gelişen ve gelişecek olan robot ve yapay zekâlara yapay bir beyin ekleyebiliriz. İnsanların başından beri yapay zekâya karsı çıkmasının bir sebebi de duygularının olmamasıdır fakat bu teknolojiyle yapay bir beyine sahip olabilir ve artık yapay zekâlar hem öğrenebilme özeliğine sahip olur hem de duygulara sahip olurlar yani bizden çok bir farkları kalmaz. Ve bu yapay zekâlar ile her şeyi araştırabiliriz. Bir beyin düşününki tek amacı uzayı araştırmak. Tüm konulara ait ayrı ayrı yapay beyinli öğrenebilen robotlar yapıp evrenin gizemlerini çözebiliriz.

 

 

Sonuç olarak, eğer ben bir bilim adamı olsaydım ve yapay bir beyin hücresi yapmış olsaydım çalışmalarımı ilerletip o beyin hücresinden bir tam beyin yapmayı ve o yapay beyin ile de evrenin gizemlerini araştırmayı isterdim. Sadece evrenin gizemleri değil insanları yaşam süresini ve yaşam koşullarını da büyük bir oranda değiştirecek araştırmalar yapmak isterdim.

(Visited 38 times, 1 visits today)