“Kendini yalnız hisseden kimse için her yer çöldür.” diyen Çehov’ mu “Sakin bir hayatın tek düzeliği ve yalnızlığı, yaratıcı aklı harekete geçirir” diyen Einstein mı haklı?
Yalnızlık nedir sizce? Yalnız olmak dediğimizde aklınıza ilk gelen şeyler aslında olmaktan korktuğumuz bizdir. Neden mi? O zaman şöyle bir göz atalım.
Kendinize sormanız gereken soruların başında ben yalnız mıyım olmalı. Çünkü bir insanın bazı şeyleri kabullenmesi çok zordur. Eğer çevrenizde başka tanıdığınız insanlar var ise tabii ki ben yalnızım demeniz kendinizi küçük düşürmenize neden olur? Bu yüzden boş kafayla kendinize soru sorun. Ben yalnız mıyım? Bu soru bizleri eskiye götürecektir. Arkadaşlık problemlerimiz, ailemizle aramızda yaşanan bir kavgayı düşünürüz. Ya da diğer insanların birlikte aslında ne kadar da mutlu göründüğünü fark edersin. Eğer bu insanların sen yoksan ve aslında orada olmak istiyorsan kendine herkesten uzak ve yalnız hissedersin. Ama sen de onlar la bir şeyler paylaşıyorsan her anını dolu dolu geçirdiğini ve konuşabilecek, duygularını paylaşabilecek bir çevren olduğunu düşünürsün. Yalnızlık denilince akla ilk gelen şeyin soyut olarak seni kırdığını, incittiğini anlarsın. Bu yüzden de yalnızlık bir boşluktan farksızdır. Sadece sen varsın. Hatta nefes alabilmeni ve yaşamanı sağlayacak bir hava bile yoktur. Çehov’ da yalnızlığı çöle benzetmiş. ”Kendini yalnız hisseden kimse için yer çöldür. ”demiş. Çok doğru çöl ’de su imkanları ve yaşam koşulları çok zordur. İnsan koskocaman tepelik, düzlük alanlarda tek kişi olarak yoluna devam eder. Bu yüzden hep bir arayış içindedir. Kaktüs, su ve dinlenmek için elverişli yerler arar. Yalnızlıkta böyledir. Yalnız insan, insan arar fakat bir zaman sonra sanki çölde yürürmüşçesine yorulduğunu fark eder ve kendi yalnız köşesine geri döner.
“Sakin bir hayatın tek düzeliği ve yalnızlığı, yaratıcı aklı harekete geçirir” demiş Einstein. Evet kendine zaman ayırırsın yalnız yalnızlık değil: Einstein’in söylediği yalnızlık insanlardan soyutlanmak ve “ben” i ortaya çıkarmak. Bana göre bu yalnızlık tasviri insanın yaratıcılığını bile söndürebilir. Çünkü hep yalnız kalmak psikolojik sorunlara yol açar hatta depresyona kadar gidebilir. Sağlıklı olmayan bir vücutta yaratıcı akıl aramak çok olanaksızdır.
Boş bir çölde yaratıcı akıl ve tek düzelikten farklı bir şey bulmak imkansızdır. Yalnızlık da aynen böyledir. Tek düzelikten kurtulmak için insan ve çevre görmek gereklidir. Ancak bu şekilde insan farklı görüşlere tanık olur. Bu da onun yeni fikirleri benimsemesine ve yeni yaratıcılıkların peşinden koşmasını sağlar