YA GENİNİ YA CANINI

Bilim ve teknolojinin birçok alanda alternatif çözüm yollarının kapılarını açtığı günümüzde, genetik bilimi yaşadığımız problemlere bambaşka çözüm yolları getirmeye başladı. Genetik bilimi, insan, bitki, hayvan, mikroorganizma fark etmeksizin her canlıyla ilgili, zihnimizi zorlayan yeni uygulamalar sunuyor. Bence genetikçiler gelecekte de çok sayıda çığır açıcı yeniliğe imza atacaklar.

2020 Nobel Kimya ödülü “Crispir-cas9” adındaki, DNA’yı istenildiği yerden kesebilecek bir makas yöntemi sunan ve artık DNA’da istenildiği şekilde değişiklik yapabilme imkanı tanıyabilen bir proje kazandı. Son 1 yılda dünyayı esir alan Covıd-19 virüsüne karşı en hızlı üretilen ve en etkin aşı, gen tekniğiyle üretilmiş olan Pfizer-BioNTech aşısı oldu. Gururumuz olan 2 Türk doktor Uğur Şahin ve Özlem Türeci şimdiden 2021 yılı Nobel ödülüne aday gösteriliyor. Sağlıklı bir yöntem olup olmadığı şu anda tartışılsa da mutlaka sonunda sağlıklı sonuçlar elde edileceğinden emin olduğum genetiği değiştirilmiş bitkilerin de gelecekte insanlığın maruz kalabileceği açlık problemlerine çözüm olacağından eminim. En azından şu ana kadar daha iyi alternatif üretilemedi.

İnsanoğlunun tedavi bulamadığı genetik mirasla geçen hastalık ve bedensel zayıflıklarımızı Crispir-cas9 projesinin sunduğu metot ile kök hücre yöntemi veya anne karnında daha doğmadan çözebilir hale gelebiliriz. Gelecekteki birçok sağlık sorununun bu yöntemin yaratacağı kolaylıkla ortadan kaldırılabileceğine inanıyorum. Elbette, üzerinde belki de daha uzun yıllar çalışılması gerekebilir. Ancak, bu projenin genetik biliminin, tıpta yeni bir dönem açacak en önemli adımlarından birisi olduğu yadsınamaz.

Bilinmeyen, anlaşılması zor yenilikler insanları korkutuyor. Çoğu kişi genetikçilerin tanrıcılık oynadığını düşünüyor. Bence, genetik bilimiyle gerçekleşecek daha nice çığır açıcı çözümler bizleri hem korkutacak hem de şaşırtacak. Genimizi mi teslim edelim canımızı mı diye uzun uzun tartışacağız. Ama sonunda göreceğiz ki genetik dalındaki yenilikler dünyamızı daha yaşanabilir ve bizi daha uzun yaşayabilir kılacak.

(Visited 34 times, 1 visits today)