Verimi Katlamak

Bir iş yerinde verimlilik, kaynakların etkin kullanılarak belirli amaçlara ulaşılabilinmesidir. İş yerindeki verimlilik o iş yerindeki her alanda uygulanması gereklidir. Verimliliğin amacı kar payını maksimuma çıkarmaktır. Verimlilik birkaç ana faktöre bağlıdır. Bu faktörlerden birkaçı; doğru teknolojilerin verimli kullanılması, çalışanların motivasyonu arttırılması ve iletişiminin kuvvetli olmasıdır. Bu faktörler doğru kullanılarak verimlilik maksimuma ulaşır eğer verimlilik maksimuma ulaşır ise işletmenin kar marjı artar, maliyetler azalır, müşteri memnuniyeti artar ve işletmenin uzun vadeli sağlığına büyük katkıda bulunur.
Kar marjını arttırabilmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bence kullanılması gereken yöntemde, bir kaç aşama vardır. Bu yöntemin ilk aşaması sürecin gözden geçirilmesidir. Gereksiz adımları ve hamleleri tespit edip ortadan kaldırırdım. Örneğin gereksiz harcamaları kısıp, daraltabiliyorsam kadroyu daraltırdım. Böylece iş akışını hızlandırmış olurdum. Sonraki aşama olarak, iş yerini yapabildiğim kadar modernleştirirdim. Tekrarlayan ve zaman alıcı işlere makinelerin kullanımını yaygınlaştırırdım. Böylece hata payını da önemli ölçüde azaltıp, verimliliği de arttırmış olurum. Bu aşamalardan sonra artık personele yatırıma başlardım. Personeli eğitebildiğim kadar eğitirdim. Ayrıca motivasyonlarını ve iletişimlerini güçlendirmek için toplu sosyal aktiviteler yaptırırdım. İş yerindeki rütbeler arasındaki iletişimi güçlendirmeye de çalışırdım. Böylece normal çalışanlar yöneticilerden geri dönüt alıp kendilerini daha da geliştirebilirlerdi. Ancak bu iletişim güçlenirken de hiyerarşinin anlam ve önemini unutturmazdım. Disipline de çok önem verirdim. Personel için olabildiğince esnek çalışma koşulları sağlamaya çalışırdım bu onların iş yerine bağlılığını arttırırdı. Ayrıca onları mutlu ederdi ve onların daha verimli çalışmasını sağlardı.
Değindiğim faktörlerin hepsi en iyi şekilde uygulanırsa, iş yerinin verimliliği inanılmaz ölçüde artar. Kar marjı da verimliliğe paralel bir şekilde artardı. Kar marjı büyüdükçe, işe büyüme imkanı da gelir. Eğer o işin büyütülmesi kararı alınırsa izlenilebilecek birkaç tane politika vardır. Bu politikalar arasından benim kullanacağım ise birleşme ve satın alma olurdu. Organik büyümeye göre daha riskli ve daha hızlıdır. Bu politika kısaca benzer firmalarla birleşilmesi veya satın alınmasıdır. Bu politikanın bu kadar riskli olmasının sebebi ise uyum ve entegrasyon sorunlarıdır. Daha hızlı olmasının nedeni ise pazar payının arttırılması ve rekabet avantajının elde edilmesidir. İş yerinin kar marjının artması veya verimliliğin artması ne kadar da matematiksel gibi görünse de deneyim ile seziye de bağlıdır.

(Visited 5 times, 1 visits today)